14/10/2016 Actualitat
Lluís Companys i Castellar
Oriol Vicente, president de l'Arxiu d'Història de Castellar
l proper 15 d'octubre, farà 76 anys que Lluís Companys, el 123è president de la Generalitat de Catalunya, escollit democràticament pel parlament català, fou executat per les forces d'ocupació rebels. Aquestes, comandades pel General Franco, es van alçar contra la Segona República Espanyola, van provocar una guerra civil i finalment van instaurar un règim dictatorial que durà 40 anys. Però mes enllà de la tràgica mort del president, de la voluntat de diferents sectors de considerar-lo un màrtir de Catalunya, un personatge políticament ambigu i fins i tot un polític en mans de les posicions més radicals i culpable de la mort de capellans i monges durant l'assalt i crema d'esglésies a l'any 36, és, sens dubte, un personatge complex i representatiu de la nostra història recent.
La seva presència i importància política, però, ha fet que la recerca sobre la seva persona no aprofundís en la seva dimensió més humana i familiar; d'una banda per la importància dels fets dels que esdevingué actor i de l'altre pels anys de repressió, l'espoli de la documentació pel règim franquista i el posterior segrest de la mateixa en època democràtica.
L'any passat amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament, veieren la llum diferents llibres, revistes i documentals i es realitzaren actes per tota la geografia catalana. Des de l'Arxiu d'Història de Castellar també ens vam voler sumar a aquestes activitats impulsant una recerca que culminà amb una exposició sobre la relació del president i la seva família amb Castellar del Vallès.
En aquesta exposició, que encara podeu visitar al mateix Arxiu d'Història, es recullen diferents fotografies inèdites, retalls de premsa, objectes personals i testimonis de l'època en què Companys visità el nostre municipi com a Diputat per Sabadell, Ministre de Marina i President de la Generalitat. Però potser el fet més important fou que, entre l'any 1923 i el 1928, escollí la nostra vila per passar-hi les vacances estiuenques amb la seva família llogant-hi una casa, Cal Targa, al carrer de les Roques. Al llarg de l'exposició podreu copsar, a través de la figura del president, una època i un poble vallesà de principis del segle XX, amb una forta dualitat agrícola i industrial dins un moment cabdal de la nostra història. Els testimonis de l'època us explicaran diferents anècdotes sobre la situació econòmica, el temps de lleure i els cercle d'amics que Lluís Companys construí durant les seves estades al poble, com l'avi Bruguera o l'alcalde Tort, i la relació que els veïns del carrer de les Roques establiren amb la família Companys: la Mercedes, la Maria Alba i en Lluïset.
Us convidem a visitar la exposició al carrer de la Mina nº 9 en el nostre horari habitual.
Comparteix
M'agrada
Comentaris