El Ball de Bastons rebrà als Jardins del Palau Tolrà la Medalla de la Vila en reconeixement als seus 100 anys de dedicació continuada en la preservació d’aquesta dansa tradicional i popular de Catalunya
La recepció institucional de l’Ajuntament a les entitats del municipi tindrà lloc, enguany, dijous 5 a les 20 h, als Jardins del Palau Tolrà. És en aquesta cita quan l’Ajuntament també entrega la Medalla de la Vila, que enguany rebrà l’entitat Ball de Bastons. S'ha previst que en cas de pluja l'acte es traslladi a l'Auditori Municipal.
El mes de juliol passat, el ple municipal va aprovar per unanimitat atorgar aquesta màxima distinció honorífica del municipi al Ball de Bastons, per tal de reconèixer una trajectòria associativa dedicada a la preservació d’aquesta dansa tradicional i popular catalana a la nostra vila i a tot Catalunya. El reconeixement que es farà enguany és per a tota la família bastonera, passant pels balladors bastoners, bastoneres, els acordionistes, mestres, modistes, sastres i brodadores que han fet possible que aquesta dansa popular i tradicional catalana es mantingui a Castellar des de fa just un segle.
L’entitat persevera i continua fent difusió i ensenyant el ball de bastons a les escoles i a la ciutadania en general, i també impulsa altres maneres de fer-se visible, participant en ballades al poble i a diferents indrets de la geografia catalana.
L’acte d’entrega de la Medalla de la Vila comptarà amb una ballada del Ball de Bastons, a peu pla, seguida d’una benvinguda i projecció emotiva de fotografies històriques dels bastoners de Castellar. L’alcalde procedirà a l’entrega de la medalla, amb parlament institucional i també del president de l’entitat bastonera, Antoni Castillo. Finalment, hi haurà una segona ballada del Ball de Bastons de Castellar i un refrigeri per a totes les altres entitats convidades a la recepció municipal.
Història bastonera a Castellar
La primera colla de bastoners del municipi va néixer l’any 1924 per iniciativa de tres joves de Granera. A partir d’aquesta colla se’n van formar d’altres, però sempre integrades només per nois, fet habitual en les colles bastoneres d’arreu i que provocava la seva desintegració quan els nois s’incorporaven al servei militar.
L’entitat actual neix a finals de 1975, quan uns quants joves i el mestre Joan Munt s’animen a formar un nou grup. Les colles sempre eren de vuit nois, i és a partir d’aleshores que les noies s’incorporen i es crea un grup mixt de 16 balladors. Aquesta colla va debutar el dia de Pasqua de 1976. Aquest va ser l’inici de l’entitat i una etapa d’activitat continuada fins als nostres dies.