El ple de maig aprova el Pla Local de Joventut amb els vots del govern i PDeCAT i les abstencions d’ERC i Decidim
La sessió plenària de maig va tenir com a punt estrella l’aprovació del Pla Local de Joventut, una eina que pretén ser “estratègica i amb un desplegament d’accions promogudes des de la participació dels joves i de tots els agents socials implicats”, va descriure el regidor de Joventut, Dani Pérez. El regidor també va informar que l’Espai Tolrà acollirà “un espai de referència i cogestionat pels joves”. Aquest nou equipament permetrà que la vila tingui “un punt de trobada amb oferta formativa i de lleure adreçat a la població jove”, va explicar Pérez, el qual va avançar que aquestes instal·lacions podran estar operatives a finals de 2018. A banda de l’anunci del nou equipament, Pérez va destacar que aquest mateix any també es crearan beques per a la mobilitat dels estudiants joves i es millorarà la programació cultural, entre d’altres accions concretes sorgides del Pla.
L’oposició va reaccionar amb sorpresa davant l’anunci de la creació d’aquest espai jove. Per part d’ERC, el seu portaveu Rafa Homet va defensar l’abstenció del seu grup perquè no consideren que el Pla Local de Joventut compti veritablement “amb una planificació estratègica quan la regidoria responsable compta amb el 0,38% del pressupost municipal”. “Ens preocupa la falta de concreció”, va dir el portaveu republicà, el qual va posar com a exemple per defensar aquest argument que es donés a conèixer en el ple “que l’Espai Jove estarà ubicat a l’Espai Tolrà”.
El regidor de Decidim Ramon Permanyer va defensar també l’abstenció del su grup al Pla Local de Joventut assegurant que “presenta mancances”. A més, com va expressar Homet, Decidim també va assenyalar que al Pla no consta que l’Espai Tolrà acollirà l’Espai Jove. Tot i això, va felicitar l’equip de govern per la decisió “perquè pràcticament no hi ha política de joventut a la vila”. Pel grup de Decidim, el Pla s’ha elaborat des d’una visió “problemàtica i negativa”.
El PDeCAT va fer “un vot favorable però crític”, segons paraules de la seva portaveu, Bea Garcia. De fet, també va subratllar l’anunci de la ubicació d’un punt de trobada per als joves de la vila a l’Espai Tolrà. “El nostre programa electoral del 2015 ja recollia aquesta demanda”, va recordar Garcia, la qual va insistir en apostar “decididament per l’autogestió i dotar de pressupost propi al nou Espai Jove”.
Nou mocions
La resta del protagonisme del ple el van tenir les nou mocions que van presentar els grups municipals i que, tret d’una del PDeCAT, van poder tirar endavant. De fet, dues d’elles van comptar amb intervencions del públic. Álvaro de Juan -membre de l’Associació pel Dret a Morir Dignament- va ser el promotor d’una moció consensuada amb els grups per donar rellevància a la vila al Document de Voluntats Anticipades (DVA) i “donar suport a la proposta del Parlament demanant la regulació sobre la despenalització de l’eutanàsia al Congrés”, segons va expressar De Juan. El ple també va comptar amb la intervenció de la membre de Castellar per Colòmbia Erika Barrera, encarregada de llegir una moció sobre els drets humans al seu país d’origen. Barrera va instar el Govern colombià a adoptar “mesures més efectives per garantir la seguretat dels grups i les comunitats en risc, com els pobles indígenes, afrodescendents i camperols, i els defensors i les defensores de drets humans” perquè, malgrat el procés de pau, la situació sociopolítica al país és molt inestable.
Erika Barrera va intervenir en la moció sobre la situació de Colòmbia.
També van comptar amb consens les mocions d’ERC en suport al professorat de l’IES Palau de Sant Andreu de la Barca, en defensa del model sanitari català i la universalització de l’atenció sanitària i en suport a la dignificació al treball de la llar. A més, gràcies a una altra moció d’ERC es va acordar posar en marxa un Pla Director del Verd Urbà de Castellar del Vallès, una eina, segons va explicar el regidor Josep Maria Calaf, que s’entén “com una infraestructura ecològica que aporta serveis ambientals i socials a la ciutat”. El regidor de Planificació, Pepe González, va apuntar que el verd urbà de Castellar suma 164 hectàrees del total de 3.700 hectàrees de zona verda amb què compta tot el terme municipal.
El PDeCAT va poder tirar endavant la seva moció sobre habitatge gràcies a l’equip de govern -Decidim va votar ‘no’ i ERC es va abstenir- . La proposta, segons va dir Bea Garcia, vol combatre “les màfies que operen al voltant dels habitatges buits”. Per part de l’equip de govern, l’alcalde Ignasi Giménez va subratllar que, més enllà del suport a la moció, el més important que cal reivindicar “és la regulació del preu del lloguer” per aturar la bombolla de preus que pateix el mercat en aquests moments. El PDeCAT, però, no va poder aprovar la seva moció per introduir millores a Caldes Animal, entitat que gestiona els animals abandonats al terme de Castellar del Vallès.
L’equip de govern també va comptar amb el suport de la resta de grups per aprovar una moció que criticava durament la sentència contra el grup de joves anomenats ‘La manada’.