fabrica tescoltem  web_1440x961
Els joves poden trobar les tardes de dijous a La Fàbrica un lloc d’escolta i orientació si ho necessiten  Quim Pascual
30/12/2021 Actualitat
'Jove, t'escoltem', nou servei d'orientació

La Fàbrica posa en marxa un recurs gratuït d’escolta a la població adolescent i jove

Cristina Domene

L'adolescència, l'etapa de transició entre la infància i l'edat adulta, comporta molts canvis en les expressions psicològiques, cognitives i fins i tot culturals i pot ser un trànsit complicat per a certes persones en alguns moments.


Per aquest motiu, per estar al costat dels adolescents i joves que ho necessitin, la Regidoria d'Atenció Social de l'Ajuntament de Castellar del Vallès, ha posat en marxa un servei gratuït i confidencial d'atenció individual adreçat a adolescents i joves de 12 a 20 anys del municipi. El recurs ofereix suport emocional i orientació a la població adolescent i jove, especialment la que pugui tenir un major risc d'exclusió social. Sota el títol "Jove t'escoltem", i en coordinació amb la Regidoria de Cicles de Vida, l'equipament juvenil La Fàbrica ofereix cada dijous, de 17 a 19 hores, aquest servei d'escolta i acompanyament i que es pot utilitzar demanant cita a l'adreça jovetescoltem@castellarvalles.cat.


El projecte es marca com a objectius que aquest espai d'escolta activa permeti detectar situacions de risc, millorar les habilitats socials de la població diana i donar resposta a les seves necessitats, a més d'establir un circuit de detecció, derivació i tractament de casos entre els professionals de la xarxa sociosanitària.


En aquest sentit "Jove t'escoltem" s'adreça a joves que puguin patir dificultats en les relacions familiars o situacions de fracàs escolar, consum de substàncies estupefaents, baixa autoestima, poca tolerància a la frustració... Alhora, però, s'atén qualsevol adolescent o jove que tingui la necessitat de ser escoltat, independentment de la seva situació sociofamiliar. Una altra via per accedir al servei és a partir de la derivació dels professionals dels serveis socials i d'altres serveis que atenen persones usuàries d'aquesta franja d'edat.
Dins del projecte, a banda de l'atenció personalitzada dels adolescents i joves, i de la derivació a altres recursos municipals, també es preveu la implementació de projectes complementaris que reforcin les orientacions i assessoraments que es donin als joves.
 

L’afectació de la pandèmia en els joves
Si l'adolescència pot esdevenir una etapa complicada per si mateixa, la pandèmia ha afectat el món afectiu i emocional dels joves. En un estudi publicat pel Ministeri de Sanitat, el psiquiatre i psicoterapeuta d'infància i adolescència, José Luis Pedreira assenyala diferents experiències que han pogut afectar un adolescent: veure un familiar patir una malaltia, passar per la mort i el dol d'un ésser estimat, el trencament sobtat amb l'àmbit escolar i amb els seus amics habituals, el confinament i l'hiperconsum de tecnologies de la comunicació i la reducció de mobilitat.

Comparteix
M'agrada
Comentaris