El col·lectiu Cuina Vallès, integrat per vuit restaurants de la comarca, entre ells el Garbí de Castellar, elaboren plats que tenen com a ingredient aquesta fruita de temporada
Els vuit restaurant del col·lectiu Cuina Vallès han organitzat les jornades culinàries de la figa de coll de dama. Entre els establiments participants hi ha el castellarenc Garbí, comandat pel xef castellarenc Carles Calsina. En aquest cas, el cuiner castellarenc té diversos plats en diferent formats com el Carpaccio de figues, cremós de formatge i nous, figues de coll de dama, pernil ibèric i parmesà i tomàquet de Barbastro, burrata, figues i oli d’alfàbrega.
La varietat de la figa coll de dama és molt més dolça que les figues negres. Els podem trobar al mercat a partir de l’estiu fins a finals d’octubre. Normalment les figues són de petita mida, de 60-70 mm de llarg i 45-55 de diàmetre i pesen uns 28-40 grams.
El col·lectiu, nascut a l’empara del Consell Comarcal, promociona, a través d’aules de cuina o l’assistència a fires internacionals de turisme, el seu receptari, el qual ret homenatge a la mongeta del ganxet, el llegum conreat des d’antic al Vallès Occidental, avui considerat un dels millors productes agroalimentaris de Catalunya.
Gran part dels plats característics d’aquest col·lectiu se centren en aquest producte, que es cuina de maneres diverses, més avantguardistes o més tradicionals, com a plat únic o potenciant un peix o una carn. A més del restaurant Garbí, formen part del col·lectiu els restaurants Can Feu, Can Vinyers, El Cel de les Oques, Tast & Gust, Can Piqué. Lossum i Las Taverna Guilà.