Durant 2024 la pluja acumulada és de prop de 700 litres m2. Octubre ha estat el mes més plujós amb 129 litres
La tardor ha arribat carregada d’aigua. En les últimes setmanes Castellar ha vist més dies de pluja que de sol. “Des de gener fins a mitjans de novembre portem acumulats 700 l/m2 de pluja, que és més del que acostuma a ploure un any normal.La mitjana de pluja a Castellar se situa al voltant dels 650 litres”, explica Jordi Moré, meteoròleg de L’Actual.
Aquesta situació contrasta amb l’episodi de sequera continuada que vivim des de 2021. “En tres anys consecutius la pluja va ser molt escassa. El 2021 van caure 394 litres, el 2022 van ser 418 litres, i l’any passat 359”, detalla Moré. De fet, el 2023 va ser l’any més sec dels últims trenta anys a Castellar, és a dir, des que es disposen dades de l’estació meteorològica de Cal Botafoc. Moré subratlla que els últims tres anys han estat l’episodi de sequera més intensa, no només a Castellar, sinó arreu de Catalunya, segons els registres oficials.
Aquest dèficit d’aigua preocupant ha començat a normalitzar-se amb les pluges de 2024. “Dels deu mesos de l’any, només en tres la precipitació ha estat una mica per sota del que és habitual, però són els que tradicionalment són més secs: febrer, juliol i agost”, comenta el meteoròleg. La primavera i la tardor han estat carregades de precipitacions, “seguint la tendència habitual del nostre clima”, diu Moré. “La pluja de la primavera va revertir una mica la situació crítica de sequera i ens va fer afrontar l’estiu amb un xic més tranquil·litat”, afegeix.
Els tres mesos més plujosos han estat març, abril i octubre, tots se situen per sobre dels 100 litres acumulats. “El mes més plujós, de moment, ha estat octubre amb 129 litres. I el dia més plujós de l’any va ser el 29 d’abril amb 74,3 litres m2”. En el decurs de la primera quinzena de novembre han plogut prop de 54 litres. Si bé 2024 pot acabar com un any plujós -si el comparem amb la sequera que el precedeix-, el dèficit de pluja acumulada dels tres anys anteriors és molt important.
Val a dir que Castellar ha viscut anys molt més carregats d’aigua. Per exemple, el 2018 va ser l’any més plujós dels últims trenta anys. El registre de pluja acumulada del 2018 es va enfilar fins als 1.103 l/m2. El segueix a la taula de ben a prop l’any 1996, amb 1.082 litres.
Embassaments al 33,72%
A hores d’ara, les reserves dels embassaments es troben al 33,72% amb 700 hectòmetres cúbis. A principis de març la situació era més crítica. Els embassaments estaven només al 14,41% amb menys de 100 hectòmetres cúbics, un mínim històric. És per això que la Generalitat va declarar l’emergència per sequera, especialment al sistema Ter-Llobregat, que abasteix Barcelona i l’Àrea Metropolitana, i també connecta amb Castellar, amb un total de 6 milions d’usuaris. El pla d’acció va implicar restriccions en l’ús de l’aigua i en el consum per part de la ciutadania i dels grans equipaments.
El meteoròleg remarca que per aconseguir “una certa normalitat” i compensar els estralls que ha causat la sequera, es necessitarien més anys com 2024, és a dir, més anys que superin la mitjana de pluja anual. “Entre 2021 i 2023 la precipitació sumada dels tres anys equival a la de dos. És com si no hagués plogut un any sencer”, puntualitza Moré.
Temperatures més altes
Pel que fa a l’evolució de les temperatures, 2024 ha seguit la tendència dels últims anys i ha encadenat mesos amb registres per sobre de la mitjana, amb una anomalia de temperatures positives. “De gener a octubre les temperatures han estat per sobre de la mitjana, només els mesos de maig, juny i setembre les temperatures han estat normals o fins i tot un pèl més fresques del que acostumem a tenir”, detalla el meteoròleg de L’Actual.
La temperatura més alta de 2024 va ser 39,5 graus i es va registrar tant el 30 com el 31 de juliol. No és una xifra rècord. La temperatura màxima que s’ha registrat mai a Castellar és de 41 graus. En les últimes tres dècades la vila només ha sobrepassat els 40 graus tres vegades: el 4 de juliol del 1994, el 7 de juliol del 2015 i el 28 de juny del 2019. Per contra, la temperatura més baixa de l’any ha estat de 0 graus el dia 9 de gener. Aquesta dada tampoc és un rècord. La temperatura mínima registrada és de -5,5 graus el gener de 2005.