Iris guasch_1440x961
Iris Guasch, Mestre i propietària de l’espai de criança Waldorf, El Pit-roig Quim Pascual
07/06/2024 Actualitat
Iris Guasch: "La idea principal d’aquesta pedagogia és crear lliurepensadors"

Durant les seves dues maternitats es va anar endinsant en la pedagogia Waldorf i ara s’ha decidit a obrir el seu propi espai de criança amb aquest tipus de pedagogia a Sant Feliu del Racó 

Jaume Clapés Solé

· Com vas conèixer la pedagogia Waldorf?
Soc mestre des del 2012 i voltava per diferents escoles i sempre hi havia alguna cosa que no acabava de quallar en la meva manera d’entendre l’educació, però no sabia ben bé què era. Després de la meva primera maternitat, l’Odette, em vaig començar a qüestionar qui era jo com a mestra. Vaig llegir molt sobre pedagogies alternatives i per casualitat vaig acabar amb un llibre de pedagogia Waldorf. Me’l vaig llegir i vaig sentir la necessitat que algú en persona m’expliques més coses d’aquesta pedagogia i així vaig començar la formació de 0 a 3 anys i després em vaig llançar a fer el postgrau en mestra d’infantil Waldorf.
 
· Com decideixes obrir El Pit-roig?
Ara que el Marcel, el meu segon fill, és més gran, decidim que m’he de reincorporar a la feina i comencem a buscar llocs on poder deixar-lo. Però estic tan ficada en la pedagogia Waldorf que no trobo res a Castellar amb les característiques que busco. Després de molt pensar, vam veure que a casa ja tenim l’espai, que ja està preparat per a les nostres criatures, i jo soc mestra, estic capacitada per fer-ho. Vaig trobar quatre persones interessades i vaig pensar que potser Castellar sí que necessita un espai així. I em vaig llançar a la piscina. 

 

· Es barreja la teva vida laboral i la teva pròpia criança?
Es barreja, sí. Aquesta també és una característica de les mestres Waldorf quan es reincorporen a la feina, va cadascuna amb la seva motxilla. Si una és mestra d’infantil i té fills d’infantil aquests fills estan a l’aula amb ella. De fet, les mestres Waldorf no es diuen tutores, es diuen mares de grup, està tot integrat. 

 

· I està present la pedagogia Waldorf en la teva criança?
Absolutament. Primer perquè la pedagogia Waldorf ha donat moltes respostes a coses que jo ja feia, però que no sabia per què les estava fent d’aquella manera, ja eren innates en mi.  D’altra banda, he anat agafant característiques, materials o maneres de tractar la infància en general que són pròpies d’aquesta pedagogia. 
 
· I en què consisteix? 
És una pedagogia salutogènica, busca la salut integral de l’ésser humà. És molt holística. Hi ha un estudi profund del desenvolupament de l’ésser humà des que naixem fins que morim i segons aquest estudi, s’han ubicat en les diferents etapes evolutives certes característiques a treballar. S’impregna tot d’una manera molt conscient de les necessitats reals de les criatures, en aquest cas. Està involucrat el tema del moviment, el cos, la consciència corporal... Més endavant entra la consciència del jo. Qui ets tu i què has vingut a fer en aquest món. De les teves capacitats reals, en què ets bo. I perquè ho puguis fer t’ajudo en diferents àmbits. I tot està impregnat d’art i de creativitat. En la primera infància això es transmet mitjançant la fantasia i els contes de fades i la pintura i el dibuix també estan molt presents. 

 

· I com és el projecte El Pit-roig que acabes d’iniciar?
És un espai de criança basat en la pedagogia Waldorf per a infants des dels 4 mesos fins als 3 anys. És un espai molt casolà perquè segons la pedagogia els infants han d’estar a casa en aquestes edats, segons la realitat que vivim actualment això moltes vegades no és possible. Llavors els espais des d’aquesta mirada recreen l’esperit de la llar. És per això que aquest espai està ubicat a la planta de dalt de casa meva. Un espai totalment adaptat a les criatures, molt pensats per les etapes evolutives. I un espai exterior amb un sorral i materials per explorar a nivell més sensorial la natura. La ràtio és molt reduïda, faria 4 o 5 infants com a màxim. L’horari és de les 8 de matí fins a les 14 h.   

 

· Com beneficia aquest tipus de pedagogia a la societat?
La idea principal d’aquesta pedagogia és crear lliurepensadors, és a dir, persones adultes plenament conscients de les seves capacitats i les seves potencialitats i lliures de pensar i sentir. Els adults que hagin transitat per aquesta pedagogia probablement seran molt més sensibles a l’altre, a l’existència de la diferència en l’altre i, per tant, la podran respectar. Seran molt més conscients de la natura i les seves potencialitats, molt més respectuosos amb el medi i sabran quins són els seus objectius a la vida més fàcilment. 

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
La sensibilitat
Un defecte que no pots dominar?
L’exigència 
Una persona que admires?
L’Anton, la meva parella 
Quin plat t’agrada més?
El sushi
Un valor per la criança?
La tendresa
Un país?
El Japó
Una pel·lícula?
La família Bélier
Un llibre?
La plaça del Diamant 
Un cantant?
Núria Llausí
Un racó de Castellar?
El carrer del Centre 
Un desig?
Que la infància sigui escoltada i respectada

Comparteix
M'agrada
Comentaris