Alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Castellar han dedicat el servei comunitari al Banc de Sang
Els alumnes de la classe F de 4t ESO de l’Institut Castellar han dut a terme el seu projecte de Servei Comunitari amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya. El projecte ha consistit a conèixer el Banc de Sang i Teixits, empresa pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que té com a missió garantir l’abastament i el bon ús de sang i teixits a Catalunya. “L’any passat cada alumne podia escollir el seu servei comunitari, però aquest curs, a causa de la pandèmia, havíem de fer-ho per grup bombolla. La nostra tutora és donant i ella ens ho va proposar per sensibilitzar-nos sobre el tema i per aconseguir més donants”, diu Anna Pérez, alumna participant.
Com a colofó al projecte, els alumnes han preparat una jornada de donació de sang. Dijous 13 de maig una unitat del Banc de Sang i Teixits estarà al gimnàs de l’Institut Castellar (carrer Carrasco i Formiguera, 6) de 16 a 20 hores. Per poder participar en la donació cal fer una inscripció prèvia a donarsang.gencat.cat.
Gràcies a l’aproximació a l’entitat, els alumnes han pogut respondre preguntes com perquè és important, quins tipus de donacions es poden fer o qui pot ser donant. “Cada dia fan falta 1.000 donacions per poder atendre les necessitats que tenen els hospitals. La sang no es pot fabricar i, a més, caduca, per tant és important mantenir les donacions de forma sostinguda en el futur”, diu l’alumna Iria Valero.
La tutora i encarregada de monitorar el servei Comunitari, Concepció Sagués, considera que la proposta ha estat molt interessant: “Han pres consciència de la importància de donar sang. La majoria d’ells no podran donar, perquè s’ha de tenir 18 anys, però estan fent difusió a l’institut i també entre les famílies perquè la donació sigui un èxit. Havíem previst 56 places i com ja tenim 54 persones inscrites, hem ampliat fins a arribar a 64 persones”.
Per fer difusió de la jornada de donació de sang, els alumnes han creat, fins i tot, una campanya. “Primer vam triar entre tots el logo i l’eslògan. Després vam fer cartells sense explicitar de què estàvem parlant i els vam penjar per l’institut per fer pensar la gent i també vam crear un Tik Tok que el vam compartir en les diferents xarxes socials”, detalla María García.
Tot i que els alumnes que han fet el servei comunitari no podran donar sang, per ser menors de 18 anys, el dia de la donació hi seran a l’institut, repartits en grups, per fer diferents tasques. “Uns farem enquestes als sanitaris i als donants, uns altres formaran l’equip sanitari i un altre serà el grup que donarà suport al refrigeri”, conclou Eric Rodríguez