L’astrònoma Montse Ribell creu que al 2028 se'n podrà precisar la trajectòria
L’asteroide 2024 YR4 està centrant aquestes darreres setmanes l’atenció de les principals agències espacials a causa del probable increment de l’impacte sobre la Terra al 2032. Si bé la setmana passada, les probabilitats eren de l’1,5%, la NASA ja ha elevat la probabilitat al 2,4%. “Sabem per l’astrometria per on passarà durant cert temps i que té una òrbita que donarà la volta al voltant del Sol i la Terra en quatre anys”, explica la castellarenca Montse Ribell, astrònoma de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell.
Per això, el 2028 tornarà a passar prop de la Terra, “el podrem observar millor, podrem saber més coses i perfilar més si al 2032 xocarà o no”. En tot cas, allà on impacti l’asteroide “farà mal”, però no serà un impacte a nivell global “com va passar fa 65 milions d’anys amb els dinosaures”, apunta Ribell. Serà un impacte molt semblant al que es va produir el 2013 quan un asteroide va caure sobre la ciutat russa de Chelyabinsk amb el balanç de 3.600 edificis afectats i unes 1.500 persones ferides lleus. Segons el que de moment es pot deduir de l’òrbita de l’asteroide, els països amb més risc de patir l’impacte són “l’Índia, l’Equador i si cau al mar, es podria produir algun tsunami”.
Si l’asteroide 2024 YR4 no acaba xocant contra la Terra i al cap dels anys l’òrbita queda més definida, es classsifica i es pot batejar amb un nom, que acostuma a posar-lo les persones que l’han escobert. Per exemple, a l’Agrupació Astronòmica de Sabadell “va descobrir un asteroide i li vam posar Sabadell”.
Escolta l'entrevista completa al magazín 'La redacció' (43:29)