L’Aula homenatja Josep M. Espinàs amb una conferència del doctor en filologia catalana Jaume Aulet
L’Aula va dedicar la primera conferència del segon trimestre a la figura de l’escriptor Josep Maria Espinàs, que va morir el febrer de 2023. A manera d’homenatge i com una reivindicació d’aquest prolífic autor, Jaume Aulet, doctor en filologia catalana, historiador de la literatura, escriptor i professor, i ponent habitual de L’Aula, va oferir la conferència Josep M. Espinàs, un home de fer feines, la tarda de dimarts. Perquè Espinàs va fer tots els papers de l’auca. Amb més de noranta llibres a la motxilla -molts d’ells de viatges- , Espinàs ha fet biografies, memòries, diccionaris, lletres de cançons tan populars com El cant del Barça, ha estat guionista de Capri i de diversos programes de televisió, ha fet contes, assaigs i sobretot articles. Aulet va explicar que el primer article d’Espinàs al Diari Avui va el 23 d’abril de 1976, i partir d’aquí, en va fer un al dia durant quatre dècades, és a dir, prop de 18.000 textos. “Només li ha faltat fer el llibre d’una òpera”, va afegir amb molt d’humor el conferenciant.
A cop de recomanacions, com el llibre Combat de nit, i de citacions i lectures en veu alta de fragments de l’autor, l’expert va oferir una fotografia d’un escriptor que volia trencar amb la imatge romantitzada i estereotipada de l’ofici, per crear-ne la seva. Sempre amb pipa i amb jersei o camisa preferiblement vermella, amb desimboltura lingüística i proximitat. És així com es recorda Espinàs. “El seu llibre més venut i divulgat és una excepció en la seva obra perquè parla de la seva intimitat”, va detallar Aulet. Es tracta de El teu nom és Olga, un llibre que parla de la seva filla amb síndrome de down.
PROGRAMACIÓ DEL SEGON TRIMESTRE
La setmana que ve serà el torn l’historiador, divulgador i crític musical, Pol Avinyó, que oferirà una conferència sobre el compositor italià Giuseppe Verdi, que va crear òperes tan populars com La Traviata. Giacomo Puccini, un altre dels compositors italians d’òpera més importants de la història, també tindrà el seu espai a les sessions al març. Destaquen també la conferència Les dones també fan cinema, amb Imma Merino Serrat, doctora en Comunicació i professora d’Història i Teoria o la ponència De mares a filles. La transmissió de la feminitat, per part de la catedràtica emèrita de Sociologia de la UAB, que a més va ser directora de l’Instituto de la Mujer, Marina Subirats. En el segon trimestre també s’abordarà l’impacte del turisme en les economies i vides locals, es parlarà de sostenibilitat o de com seran els éssers humans del futur, en referència a la salut.