Als 21 va marxar a l’Índia complint un dels somnis de joventut. En aquell país asiàtic s’hi va estar tres anys i va conèixer Mukesh Dhiman, que la va introduir en la teràpia energètica. En ple confinament, ha fet sessions de meditació. La psicopedagoga, terapeuta energètica i formadora en meditació, Gemma Calaf, és la protagonista de La Contra.
· Quan vas marxar a l’Índia ja tenies previst passar-hi tres anys?
D’entrada, tenia molt interès a anar-hi sense guies i sense res premeditat. Hi anava amb un bitllet obert perquè no sabia si al cap de dues setmanes de ser-hi m’hi acabaria adaptant o no era el meu lloc.
· On vas anar de l’Índia?
Al principi, vaig arribar a Delhi. Vaig fer el Rajasthan, vaig anar a la ciutat més antiga de l’Índia, Varanasi. D’allà vaig anar a Rishikesh, al peu de l’Himàlaia. Allà vaig conèixer Mukesh Dhiman, un home molt especial que em va ensenyar la teràpia energètica. Era un home molt humil, fuster de professió, i no era cap mena de gurú.
· A casa què et deien quan vas decidir passar a l’Índia tant temps?
M’ho van respectar molt. Em van veure tan decidida i que havia treballat i estalviat per anar-hi, que em van acompanyar en la decisió. Quan feia dos anys que hi era, el meu pare em va venir a veure perquè volia conèixer com era el país i què m’hi havia atret.
· Decideixes tornar als 24 anys...
Sí, vaig sentir que havia après tantes coses que m’havia servit tant com la meditació o la teràpia energètica que les volia compartir. En tornar, vaig decidir que el primer que faria seria estudiar pedagogia. Aquí es demana una educació formal perquè després un missatge més informal pugui ser més escoltat. Vaig fer l’especialitat de psicologia i mentre anava estudiant, anava treballant i vaig obrir un centre de teràpies i vaig començar a portar grups de meditació.
· Què és la teràpia energètica?
És un nom ampli que inclou diferents formes de treballar, però bàsicament té a veure amb la filosofia de l’aiurveda, que és la medicina de l’Índia, relacionada també amb la medicina xinesa, l’acupuntura, i la tibetana. Són les medicines més ancestrals que tenim actualment i parlen del fet que som energia. Així, el nostre cos físic està configurat d’un cos energètic que regula la nostra salut. L’estudi de la teràpia energètica té a veure amb el fet que el cos energètic ha de retrobar la seva salut. Des de l’àmbit energètic es veuen moltes més coses que una simple anàlisi de sang, que potser t’està dient que estàs perfecte.
· Arran del confinament, el ioga i la meditació han experimentat un ‘boom’?
Sí, trobo que en el moment que ens van posar entre quatre parets, la gent va necessitar eines per poder gestionar emocionalment tot el que es va trobar en el seu dia a dia.
· Tu mateixa vas experimentar un canvi en les sessions de meditació que feies...
Quan va començar la pandèmia, però encara no estàvem confinats, vaig començar a notar a la consulta que la gent venia molt angoixada, amb atacs d’ansietat. En el moment del confinament, les persones que més ho han patit són les que han tingut més dificultats per poder gestionar el món emocional. Llavors em vaig preguntar què podia aportar i vaig decidir fer una quarantena amb meditacions diàries que vaig enregistrar i pujar a YouTube.
· I el ressò va ser impressionant.
Vaig pensar que a algú li podia servir. El resultat és que més de 20.000 persones l’han fet. Em va començar a escriure gent de tot el món dient-me que estaven aprenent a meditar per primera vegada a la seva vida. Ara, cada lluna plena faig una meditació gratuïta a través de YouTube i faig formació en línia de meditació a través de Zoom.
· Ara vius al Montseny. Com és la vida allà?
Ens hem organitzat amb els veïns. Tenim un hort comunitari. Cada família aporta uns 30 euros mensuals i paguem una persona que se’n cuida. Als pobles del voltant hi ha supermercats i fleques.
· Un desig per a aquest 2022?
Desitjo que puguem acompanyar-nos amb més unitat. Últimament, estic notant molta crispació pel tema de les vacunes. No tenim la capacitat de dialogar o d’escoltar, crec que l’estem perdent. A les xarxes socials segueixes persones que pensen com tu i quan et trobes algú que pensa diferent, la confrontació és important.
11 RESPOSTES
Un tret principal del teu caràcter?
Soc calmada
Un defecte que no pots dominar?
Impacient
Un llibre?
‘El mecanoscrit del segon origen’
Quin plat t’agrada més?
La paella vegetariana
Un color
Lila
Un animal?
Gos
Un cantant?
Jack Johnson
Una pel·lícula?
‘La belle verte’ de Coline Serreau
Un moment per desconnectar?
La posta de sol
Un lloc per fer meditació?
La muntanya
Un viatge pendent?
Vull tornar a l’Índia