El castellarenc Lluís Foreman, estudiant a Pisa, diu que l’afectació pel Coronavirus a Itàlia es viu amb normalitat
En els darrers dies l’epidèmia del Coronavirus ha arribat a Itàlia afectant a més de 320 persones. El focus va començar en el nord, la zona més afectada, però ràpidament es va estendre al centre i sud d’Itàlia. Arran d’això, la Comissió Europea va demanar als 27 estats membres coordinació i proporcionalitat a l’hora d’adoptar mesures per combatre el Coronavirus. Els dos casos que hi ha a actualment a Catalunya d’afectats pel Covid-19, són una dona de 36 anys i un jove de 22 anys que han estat recentment a la zona d’Itàlia afectada, concretament a Milà. Tots dos estan evolucionant favorablement, ja que es tracta de dos casos lleus.
El castellarenc Lluís Foreman, que està estudiant un màster d’Enginyeria Espacial a Pisa, a la Toscana, ha explicat que la seva regió, de moment, no és de les afectades: “La Toscana està al sud de les zones més afectades, que són les regions italianes de la Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l’Emília-Romanya. Tot i això, comença a haver-hi controvèrsia perquè a Florència, que està al costat de Pisa, s’han detectat dos casos”. Foreman mostra serenitat i manifesta que malgrat que al carrer hi ha bastants persones que porten mascaretes, sobretot els turistes que visiten Pisa, en general, el clima és de tranquil·litat: “Hi ha una certa inquietud perquè a Itàlia s’ha estès molt ràpidament. Quan van sortir els primers casos, sí que va haver-hi gent que es va espantar, dos supermercats es van quedar buits, però ara mateix la situació està molt controlada i la gent això ho percep”.
El jove, de 24 anys, recorda que el risc de mortalitat pel Coronavirus és molt baix, d’un 0,2-0,4% en gent d’entre 0 i 50 anys que no tenen problemes de salut. I d’un 14%, de persones de 70 en amunt: “Les institucions envien missatges de tranquil·litat i protocols a seguir, rentar-nos sovint les mans i anar amb compte amb els esternuts. A la gent jove, els missatges institucionals ens arriben sobretot per Whatsapp i Telegram”. L’estudiant castellarenc no està confinat i no té pensat tornar a Castellar pel motiu del Coronavirus, però reconeix que moltes famílies estan demanant als seus fills que estan d’Erasmus que tornin a casa. “A la universitat no s’han suspès les classes ni les activitats, si hi hagués més casos a la Toscana, potser de cara a la setmana que ve podria passar, però no hi ha cap comunicat oficial”.
Un altre castellarenc que ha estat els darrers dies a Itàlia ha estat Marc Pascual, ell, però, de viatge, per gaudir dels carnavals de Venècia. “Vam marxar divendres passat i quan vam arribar a l’aeroport de Mestre, ens van fer passar pel control de termòmetre làser”.
Marc Pascual, la setmana passada a Venècia, durant un carnaval accidentat / CEDIDA
Pascual explica que durant el cap de setmana, a les marquesines de la ciutat, anaven informant sobre mesures de precaució per evitar contagis, però que no van ser del tot conscients de la situació fins que van rebre missatges dels familiars: “Això va coincidir amb la suspensió de les activitats del carnaval de Venècia dos dies abans que s’acabés. S’entén perquè hi havia zones molt massificades, com la plaça de Sant Marc. Era curiós veure com moltes persones disfressades es canviaven la màscara típica per la mascareta protectora i altres que directament portaven les dues a la vegada”. Tot i que a la tornada no els hi van fer cap control, ni a Mestre ni a Barcelona, el vol va patir sobre ocupació “perquè molta gent va decidir tornar abans”, conclou Pascual.