El Calissó acollirà aquest dissabte una xerrada que comptarà amb Miquel Albero, membre de CulturaCoop, i l'escriptor i músic, Cesk Freixas
Aquest dissabte el Calissó acollirà a les 12.30 h la conferència Cultura cooperativa: fent xarxa per generar canvi, una ponència que comptarà amb Miquel Albero, membre de CulturaCoop, i el cantautor Cesk Freixas. L’acte, organitzat per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, té com a objectiu promoure la intercooperació i la creació de cooperatives com a eines per a la transformació social i cultural. CulturaCoop és la sectorial de cultura de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, formada per cooperatives dedicades a l’àmbit cultural.
La coordinadora de CulturaCoop, Laura Arau, va explicar en declaracions al magazín Connectats de Ràdio Castellar, que la cultura cooperativa “és una manera de fer i entendre la cultura que es basa en la col·laboració i la gestió col·lectiva. No ens basem en la competència o en l’individualisme sinó que fomentem aquesta xarxa”. La coordinadora de CulturaCoop va remarcar que “és un model en què la cultura és un bé comú i no és només un bé de consum, sinó que l’entenem com una eina de transformació social que inspira al pensament crític”. I va subratllar que un dels valors principals de la cultura cooperativa és “el treball digne, condicions laborals justes i democràtiques”. De fet, Arau va reconèixer que al món de la cultura existeix molta “precarització, sovint sota la idea que la cultura és vocació i que no cal pagar-la dignament. El model cooperatiu trenca amb aquesta lògica perquè posa els drets laborals al centre”.
D’altra banda, la coordinadora de CulturaCoop també va assenyalar al Connectats que un altre dels pilars de la cultura cooperativa és la intercooperació, “el treball fet en xarxa enforteix el mateix sector” però també l’arrelament territorial, per “arrelar els projectes no només al territori sinó també a la comunitat”. En aquesta línia, també va destacar la importància de la sostenibilitat en l’àmbit econòmic, social i mediambiental, i de reivindicar la cultura com a dret i no com a privilegi, tot promovent l’accés universal. Arau va reconéixer que, la fòrmula cooperativa, el treball en xarxa, consolida el projectes que existeixen però també és viver de noves propostes i a més “permet fer viables projectes que potser de forma individual tindrien més dificultats”.
Entre els casos d’èxit de model cooperatiu més coneguts trobem propostes com la llibreria Mala Peça, Abacus, la Fira Literal, la sala Paral·lel 62 de Barcelona (antiga sala Barts), que actualment gestiona una Unió Temporal d’Empreses (UTE) constituïda per les cooperatives L’Afluent, Quesoni i la Sala Upload, i “que posa al centre la governança compartida i la programació comunitària”, va dir Arau, o la productora audiovisual Quepo, que acaba de rebre el guardó González Sinde que atorga l’Acadèmia de Cinema per fer servir el cinema com una eina de transformació social. “Si marxem de la capital un altre projecte que podria ser un referent és la llibreria El Refugi - a la Seu d’Urgell - que aposta per la descentralització cultural i l’arrelament territorial”.
Finalment, un altre dels participants a la conferència serà Cesk Freixas, cantant, poeta i escriptor, i director de l’Aixeta, una plataforma de micromecenatge, que aportarà la seva mirada com a artista i també en l’àmbit cooperatiu. “Aquestes plataformes són importants per apostar per l’autogestió i com a a canal de comunicació amb la comunitat, les persones que sostenen els projectes”, va afegir.