salvador macip_1440x961
El metge Salvador Macip, dimarts passat, en la conferència de L’Aula  || R.G.
11/02/2025 Actualitat
“Envellirem amb més salut”

El catedràtic en medicina molecular i divulgador científic, Salvador Macip, va participar en les conferències de L'Aula amb la ponència 'Com serà la humanitat del futur'

Rocío Gómez

L’Aula d’Extensió Universitària va acollir dimarts passat la iconferència Com serà la humanitat del futur?, a càrrec del catedràtic de medicina molecular de la Universitat de Leicester, Salvador Macip. El convidat ha liderat diversos projectes de recerca oncològica i sobre envelliment cel·lular en centres com l’hospital Mount Sinai de Nova York. A més, dirigeix el laboratori de la Fundació Maragall.


Per començar, el ponent va introduir conceptes com la medicina regenerativa, les teràpies antienvelliment o la manipulació genètica. “L’objectiu és fer una cada vegada una medicina més personalitzada”, va dir l’expert, que va remarcar que per aconseguir-ho és indispensable “fer servir bases de dades genètiques”. Macip va explicar que la ciència de l’envelliment no només s’adreça a millorar l’esperança de vida dels éssers humans, sinó que cerca “augmentar els anys que vius amb plena salut, reduir els anys dolents. Envellirem amb més salut”. Entre altres línies d’investigació, el científic va apuntar que es treballa per alentir l’envelliment però també per revertir-lo. “Els gens ens poden afavorir per tenir una vellesa saludable. Per això no tothom envelleix igual”.

 


En aquest sentit, la descoberta científica de CRISPR el 2013 va revolucionar la ciència de l’envelliment. És un instrument que permet editar o canviar una seqüència d’ADN. “Sembla ciència-ficció. Imagina modificar l’ADN d’un embrió per tenir gens que el facin més resistent al càncer. Eliminaríem la malaltia. És una qüestió que va obrir un debat moral entre els científics”, va constatar. El disseny de nadons a la carta, a hores d’ara, està prohibit “fins que no tinguem més dades i més recerca”. I va afegir: “és com l’energia atòmica, que ens va donar energia il·limitada, però també va servir per fabricar bombes. Cal anar amb compte”.


D’altra banda, Salvador Macip va apuntar que la medicina del futur es basarà en “l’optimització”, és a dir, la millora de les persones, “més que no pas la curació o la prevenció”. “Aquestes millores podrien crear una espècie nova, seria un pas més en l’evolució. De fet, hi ha animals immortals com les meduses, per tant, no és impossible”

Comparteix
M'agrada
Comentaris