S’estrena el segon tram del camí que connecta a peu i en bicicleta el nucli urbà amb Sant Feliu
A partir d’ara es podrà anar a peu o en bicicleta des del nucli urbà de Castellar fins a Sant Feliu del Racó a través del Camí Bici. Tot just acaba de finalitzar la segona fase d’arranjament d’aquest nou vial, que té un recorregut de 2,3 quilòmetres al llarg de les carreteres B-124 i BV-1249. És una aposta de mobilitat sostenible i segura que va començar el 2023 quan es va dur a terme la primera fase del projecte, des del carrer de Sant Feliu fins a la urbanització Aire-Sol A-B.
Amb aquesta segona fase s’han sumat 750 metres i és previst, en una tercera fase, ampliar el tram de vorera entre el final del camí per a bicicletes i l’aparcament del Camp del Serrat. D’aquesta manera la nova ruta per a bicicletes i vianants enllaçarà el camí del riu al nucli urbà de Sant Feliu del Racó.
La inauguració de la segona fase del camí ha tingut lloc aquest dimecres i ha comptat amb la participació de l’alcaldessa, Yolanda Rivera; Pepe Leiva, regidor de Sant Feliu del Racó i les Urbanitzacions; així com també de l’equip tècnic que ha elaborat el projecte. A la passejada inaugural, compartida amb alguns ciclistes que ja transitaven pel camí, també han participat membres del Grup de La Pedra Seca, de l’associació de veïns d’El Racó i de l’Institut de Jardineria i Agricultura Les Garberes, que han col·laborat amb la millora de l’entorn vegetal i la caseta, i amb la col·locació d’una malla de fibra de coco per estabilitzar els talussos i evitar despreniments. “Hem tingut l’oportunitat d’aprofitar els fons Next Generation per connectar el nucli urbà amb Sant Feliu del Racó. No només els connectarà sinó que facilitarà una mobilitat més sostenible i és una manera d’integrar el medi natural”, detalla Yolanda Rivera, alcaldessa de Castellar del Vallès. Concretament, les obres han estat finançades per la Diputació de Barcelona i els fons Next Generation, i han estat executades per l’empresa Iseova SL.
UN CAMÍ ACCESSIBLE
El nou vial té una superfície de formigó raspallat de 2 metres d’amplada (o 1,5 metres en punts específics), compta amb baranes de fusta per protegir els vianants i ciclistes de la carretera, i també amb il·luminació solar per garantir que el recorregut es pugui fer en horari nocturn. En aquesta línia, per millorar la seguretat en el creuament de la carretera BV-1249, s’ha instal·lat un semàfor solar amb polsador a l’altura del pont de la carretera, que també està adaptat per travessar-lo a peu o en bici. “Els punts de llum i el semàfor són solars. És un projecte pensat des de la sostenibilitat”, afegeix l’alcaldessa.
UNA FINESTRA AL PASSAT
D’altra banda, Rivera destaca que la proposta “reivindica el patrimoni natural però també cultural i històric de Castellar. És molt important preservar-lo”. De fet, el recorregut inclou una zona de descans amb una antiga caseta de pedra, datada de 1920, que es va construir per als treballadors que en l’època van construir el pont. Seguint el camí també trobem un antic forn de calç que es va utilitzar en la construcció del pont i que també ha estat recuperat i preservat. Josep Llinares, membre del Grup de la Pedra Seca, ha explicat durant la passejada que el constructor del pont va cedir al seu avi la caseta un cop van acabar les obres, un espai que va preservar i va fer servir per guardar eines.
COL·LABORACIÓ AMB LES GARBERES
La segona fase del Camí Bici ha comptat amb la participació activa del Grup La Pedra Seca i de l’Institut de Jardineria i Agricultura Les Garberes. Jaume Gual membre del col·lectiu La Pedra Seca concreta que han treballat de costat amb l’Institut Les Garberes per assessorar-los en l’arranjament d’aquest patrimoni cultural. “A banda de les actuacions amb el Grup de la Pedra Seca a la barraca, hem dut a terme l’arranjament del marge forestal amb podes de seguretat i formació perquè la massa boscosa arran del camí fos apta i segura per a la circulació de les persones”, detalla Marc Cirera, professor dels cicles de Jardineria i Paisatgisme de l’Institut Les Garberes.“Ens interessa moltíssim fer pràctiques reals i significatives amb els alumnes. No és un simulacre a l’institut sinó que és el món real. S’adonen que estan aprenent i que el que han fet es pot veure o visitar”, subratlla Cirera.