IMG 5283_617x412
Alguns hortolans treballant als Horts de Puigvert, aquesta stemana. || C. DOMENE
06/09/2019 Actualitat
Els Horts de Puigvert preparen el terreny per a la nova estació

Els 17 hortolans de l’associació agroecològica comencen els cultius d’hivern

Marina Antúnez

S’acaba l’estiu i, als horts, és moment de replantejar les collites per encarar la nova estació. La meteorologia marcarà les noves plantacions, que hauran de fer front a la baixada de temperatures.

 

Per als hortolans són dies atrafegats.  Sobretot per als aficionats, és molt útil fer-se un dibuix del propi hort per programar la rotació de cultius quan hi ha el canvi d’estació. També és beneficiós, abans de plantar de nou, llaurar i fresar la terra per airejar-la.

 

A finals d’agost, i segueix durant el mes de setembre, es fa la plantació del calçot, que es collirà entre els mesos de novembre i abril. També comença la  plantació de coliflors, bròquils i bròcolis. Si s’espera gaire, els cultius quedaran  parats fins a la primavera. Al setembre també és bon moment per plantar cols de setmanes que, com diu el nom, són de creixement ràpid. També es planten les cols d’hivern, la bleda, el porro, l’api, l’enciam, les cebes i els espinacs. Serà a finals d’octubre que ja es podran començar a plantar faves i pèsols, que ocuparan el lloc on ara tenim les últimes tomaqueres, les dels tomàquets més madurs i dolços de l’estiu. 

 

També són al final del cicle de vida les albergínies, pebrots, bitxos, cogombres, carbassons, síndries, melons, etc. Encara tenen temps de fer fruit les mongetes de la varietat Matilda, Núria (tipus perona) i la mongeta llaminera (de mata baixa),  que es podran collir a la tardor o entrat l’hivern, quan encara no fa gaire fred.

 

Els Horts de Puigvert

L’entitat, que va néixer l’1 de gener del 2019, va agafar el relleu als Ecohorts. Fa anys, havia estat un camp de golf. A més de promocionar l’agroecologia i l’accés a la terra, l’associació també ofereix formació i activitats agrícoles en grup. No té ànim de lucre i els hortolans paguen una quota mensual per cobrir costos.

 

 

Els hortolans reorganitzen l'hort per preparar les verdures d'hivern. || C. DOMENE

Els hortolans reorganitzen l'hort per preparar les verdures d'hivern. || C. DOMENE

 

Disposa de 20 horts i 20 galliners, repartits en una superfície d’una hectàrea, aproximadament, repartida en una zona cultivable d’horts de 1.200 m2, 2.500 m2 de camps grans, i una zona annexa i galliners. Actualment està ocupada per 17 hortolans, 12 en horts de 60 m2 i 5 en horts de 30 m2. “Molts dels horts els porten famílies; de vegades, dues famílies juntes”, diu Roger Sauquet, responsable d’Els Horts de Puigvert. El perfil és de set jubilats, quatre famílies amb nens i aficionats de mitjana edat. “Aquí, la majoria d’horts són portats per les dones”, diu orgullosa la Pepi, una de les hortolanes. 

 

“De galliners, ja n’hi havia als Ecohorts, però els que hi ha ara són de nova construcció”, afegeix el Roger. Es van acabar al maig i es van ocupar l’1 de juny. Hi viuen galls i gallines ponedores. Són “gallines felices” i es treuen a passejar com a mínim dos o tres cops la setmana. Algunes, s’alimenten amb pinso ecològic.

 

Entrada als 20 galliners de gallines felices que hi ha a Els Horts de Puigvert. || C. DOMENE

Entrada als 20 galliners de gallines felices que hi ha a Els Horts de Puigvert. || C. DOMENE

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris