Monestir_1440x961
Monestir de Sant Llorenç del Munt al cim de la Mola. || Anna Riera / Diputació de Barcelona
06/02/2025 Actualitat
La Diputació avança en la preservació del monestir de la Mola

Un any després de la finalització del contracte de concessió dels serveis al cim,  les visites s’han reduït en un 21%

Des que al gener de 2024 va finalitzar la concessió de serveis al cim de la Mola, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, la Diputació de Barcelona ha posat en marxa un conjunt d’actuacions per condicionar i actualitzar les instal·lacions del recinte de la Mola i el seu entorn. El novembre de 2024 l’ens supramunicipal va fer la recepció completa de l’equipament i actualment s’està treballant per preservar el Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i els seus entorns, d’alt interès natural, per dotar el recinte d’un servei integral i sostenible.


Xesco Gomar, diputat de l’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona, va destacar en el balanç d’actuacions fetes auqest darrer any que “és important posar els valors culturals i històrics a l’abast de les escoles i de la ciutadania, realçant aquest emblema del territori”. Gomar va afegir que per protegir aquest espai “és essencial endreçar els accessos a la Mola, tant a través d’una ordenació de l’aparcament com del foment de l’ús del transport públic”.


La finalització de la concessió i de l’activitat de restauració associada ha permès començar a reduir l’impacte ambiental propi de l’activitat  com ara el grup electrogen, combustible o menjar. De la mateixa manera, el nombre de visitants també ha baixat un 21% de mitjana: mentre que el 2023 hi van pujar 171.847 persones, el 2024 van ser 135.767 en total, segons els comptadors que té el Parc Natural en els dos principals accessos.


ENERGIA SOLAR I CAPTACIÓ DE PLUJA
D’altra banda, s’ha establert que els serveis que s’ofereixin al cim de Sant Llorenç del Munt estiguin condicionats a la captació d’energia fotovoltaica i a la captació d’aigua de la pluja que permeten el recinte i l’entorn, situat a 1.103 metres i amb accés únicament a peu. Això vol dir que no es podrà mantenir l’estació depuradora d’aigües residuals i que s’instal·laran lavabos secs, una decisió que respon a la reducció de l’impacte ambiental i a motius de sostenibilitat.


TREBALLS FETS AL CONJUNT MONUMENTAL
El 22 de gener de 2024 va finalitzar el contracte de concessió i el concessionari disposava d’un màxim de 10 mesos per deixar els dependències lliures. El 22 de novembre de 2024 la Diputació va fer la recepció completa de l’equipament, en va fer la revisió i un inventari detallat.


Les actuacions des de llavors han consistit en el buidatge d’espais, el desmantellat d’instal·lacions, tasques de manteniment d’obra, treballs de fusteria i ferralla. Pel que fa al transport del material,  s’ha contractat el servei de transport de càrrega en helicòpter. D’altra banda, durant el 2024 es va fer el subministrament i instal·lació de noves bateries, així com el buidatge i tancament de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) i el lloguer de cabines de lavabo sec.


En els pròxims mesos es desmuntarà el mobiliari d’acer inoxidable, es netejaran i desinfectaran els espais i s’adequaran i muntaran els paraments, a la vegada que es traslladarà l’exposició. Està previst que a l’estiu la mostra ja es pugui veure a la sala Mirador, on abans hi havia el menjador. Entre les altres actuacions previstes també hi ha la instal·lació de sistemes de protecció i anticaiguda a les teulades del conjunt edificat de la Mola  i la millora dels entorns propers al cim i dels accessos. Això inclou tant els accessos a peu com els aparcaments, al municipi de Matadepera.


Pel que fa als accessos a peu, es preveu una restauració per trams del Camí dels Monjos que s’ha erosionat pel trànsit constant dels animals de càrrega i l’elevada freqüentació dels visitants, amb impactes negatius en els ecosistemes naturals.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris