L'actor Urko Olazábal, que recrea el paper de l'alcalde de Ponferrada que practica una persecució sentimental i professional a una regidora al fim 'Soy Nevenka' va ser dissabte el protagonista de la segona nit del BRAM!
Un dels protagonistes del film Soy Nevenka , l'actor basc Urko Olazábal, va estar ahir al BRAM! presentant la pel·lícula. El film, dirigit per Icíar Bollaín, narra l'assetjament sentimental, sexual i professional que va patir la regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Ponferrada, Nevenka Fernández, de 24 anys, de mans de l’alcalde, Ismael Álvarez, i com la política va aconseguir denunciar-lo en una època on encara no era habitual portar a cap polític influent als tribunals per casos de persecució sexual i laboral. Olazábal, que va estar nominat al Goya com a millor actor pel seu personatge d'alcalde, reconeixia que li va costar molt posar-se en la pell del batlle "perquè quan vaig llegir el paper vaig veure una persona completament diferent de mi". Quan un és actor "no ha de jutjar el seu personatge i ha de bastir un pont cap aquell personatge que ha de donar vida". D'Àlvarez, només coneixia "la seva forma de mirar, de parlar i d'expressar-se". Per això, es va documentar amb vídeos que hi ha penjats a Internet i també amb el documental Nevenka que va fer Maribel Sánchez-Maroto a Netflix. "M'era inevitable no tenir empatia amb la víctima", va apuntar Olarzábal, que va afegir que "quan en vaig veure plorant per Nevenka em vaig dir a mi mateix que no podia jutjar el personatge, vaig entendre en quins terrenys emocionals m'havia de posar i em vaig dir que seria difícil negar tota empatia cap a l'altra actriu, Mireia Oriol -que fa el personatge de Nevenka-".
Per això, l'actor basc va assegurar que va haver d'aprendre "a mirar a través de les ulleres d'un psicòpata, narcisista, d'abusador i de maltractador" perquè en el moment que una persona que sap que està fent el mal "el continua fent i no l'importa, per a mi no té cap altre qualificatiu". Olazábal va admetre que "al final jo m'emportava tota la responsabilitat moral que ell no va tenir, aquest demanar perdó que mai demanarà i tot això m'ho emportava a casa" i, com a conseqüència "no podia apagar el personatge, aquell pont que jo estenia que pensava que era molt llarg, al final es va anar escurçant i aquell personatge em va agafar a mi".
La platea plena per veure la pel·lícula. En primer terme, l'alcaldessa Yolanda Rivera, amb l'actor Urko Olazábal i la seva dona, Carmen Romero. || Q. PASCUAL
Per preparar el seu personatge, ell i la seva dona que van fundar l’escola d’interpretació Bilboko Zine Interpretazio Eskol, van convidar l'actriu protagonista de la pel·lícula -Mireia Oriol- a passar algun cap de setmana amb ells i treballar plegats. També coneix la protagonista real, la regidora Nevenka Fernández, que viu actualment a Dublín. "Quan vam estar al Festival de San Sebastián, ella no parava de repetir que, finalment s'ha entès de la mateixa manera que s'ha entès a Ponferrada, on la pel·lícula ha estat moltes setmanes en cartell". Segons Olarzábal, "és molt interessant adonar-se que tota aquella gent no li va donar suport, avui en dia la població té una altra mirada i ara entenen perfectament què li va passar a Nevenka".
Per a l'actor la pel·lícula li ha suposat adonar-se "de quins detalls té la violència masclista més petita. En principi, penses que la violència masclista és una persona que t'està esperant en un portal amb un passamuntanyes per a violar-te i, clar hi ha molts matissos". A Soy Nevenka es mostra "un assetjament gairebé cronològicament des que comença fins que acaba amb una denúncia i en tots aquests episodis que passen estem reflectits molts homes. A mi, el film m'ha ensenyat a saber on són les línies vermelles, a poder assenyalar certs comportaments que els homes tenim que de vegades està entre els amics o la família".
Urko Olarzábal recollint el sac de mongetes del ganxet. || Q. PASCUAL