5bd35981 d921 4695 8b8b 75916a34cd14_1440x961
La directora del Sant Esteve, la consellera d'Educació i l'alcaldessa en la col·locació de la primera pedra de l'ampliació de l'institut escola  Quim Pascual
11/04/2025 Actualitat
La desitjada ampliació de l'IE Sant Esteve comença a caminar

La comunitat educativa del centre celebra en un acte molt emotiu la col·locació de la primera pedra de les obres amb la presència de la consellera d'Educació i Formació Professional, Esther Niubó 

Jordi Rius

La comunitat educativa de l'IE Sant Esteve ha celebrat aquest divendres al matí l'acte simbòlic de col·locació de la primera pedra de l'ampliació del centre, un projecte llargament esperat i reinvidicat que permetrà donar resposta a les necessitats d’espai sorgides des que, el curs 2019-2020, el centre es va convertir en institut escola. L'acte, fet des de l'accés a la ronda Llevant, s'ha dissenyat perquè els mateixos alumnes fossin els protagonistes i han exercit com a mestre de cerimònies i han anat presentant els diferents convidats. El tret de sortida de les obres ha comptat amb l'assistència de la consellera d'Educació i Formació Professional, Esther Niubó, l'alcaldessa de Castellar, Yolanda Rivera, l'exalcalde de la vila i actual Coordinador de Serveis Territorials del departament d'Educació i FP, Ignasi Giménez, i la directora dels Serveis Territorials d'Educació al Vallès, Montserrat Capdevila, a més de la directora del centre, Mònica Díaz.

 

L’alcaldessa de Castellar, Yolanda Rivera, ha explicat que "posem la primera pedra d'una obra molt esperada, merescuda i que ens omple d'alegria". Rivera ha afegit que posar la primera pedra "no és només iniciar una obra, és un pas molt esperat fruit d'un camí fet amb paciència, esforç i molta implicació de la comunitat educativa" i ha dedicat l'ampliació als alumnes "perquè mereixeu aprendre en les millors condicions i amb tots els recursos que calguin per desenvolupar-vos com a persones". L'alcaldessa també s'ha referit als 50 anys del centre dient que "és mig segle de trajectòria que forma part de la història viva de Castellar" i de la mateixa manera ha valorat el caràcter acollidor i la capacitat d'adaptació del Sant Esteve, "que no ha tingut mai cap no com a resposta a l'hora d'acollir alumnes d'altres escoles mentre construïen els seus centres". L'alcaldessa ha reblat el seu discurs desitjant que aquesta primera pedra sigui el símbol d'una escola que continua creixent en il·lusió, valors i esperança".

 

Un dels alumnes que presentava l'acte ha volgut destacar l'adaptació del centre a les noves necessitats educatives tot i els problemes d'espai. Així, ha subratllat que "des del centre hem vist les ganes d'adaptar els espais que nosaltres necessitem per fer tecnologia, laboratori, biblioteca menjador, art i educació física". Per exemple, "hem fet educació física als pavellons del poble, tecnologia al pati, biblioteca a les aules, dinem, fem reunions i presentacions a la sala de La Mola o laboratoris a les aules" i tot trobant "solucions als obstacles que ens hem trobat amb optimisme i ganes de tirar endavant".

 

La directora de l'IE Sant Esteve, Mònica Díaz, ha apuntat que "el regal per als 50 anys del Sant Esteve és un nou edifici". Díaz ha explicat que tota la comunitat educativa "hem somiat aquest moment, que formarà part dels nostres records: no només col·loquem una pedra, col·loquem els fonaments d'un futur ple de coneixement i de creixement col·lectiu". Darrere de l'acte simbòlic de col·locació de la primera pedra, "hi ha un compromís ferm: el de l'educació, amb el futur i la comunitat" i que es tracta d'un projecte que "no només construeix murs, sinó que obre portes al futur, a les oportunitats, a l'educació de qualitat i un futur per a tothom".

 

Per cloure l'acte, la consellera d'Educació i formació professional, Esther Niubó,  ha indicat que, "més que un fonament, la primera pedra és una llavor amb el convenciment que sortirà una cosa molt especial perquè la terra que l'acollirà, la del Sant Esteve, és molt fèrtil". Niubó ha recordat els inicis de l'escola, ara fa 50 anys, "quan gairebé no hi havia res en un solar per urbanitzar, sense asfaltar, amb mòduls provisionals i amb voluntat que recursos". L'any 1988, segons ha recordat la consellera, el Sant Esteve va ser el primer a oferir l'I3, "que va ser una aposta pionera i com aquestes obres que avui comencen allò no només era una ampliació sinó una declaració d'intencions". Niubó ha volgut destacar també la generositat del centre, "que no és puntual, sinó un actitud" a més que "és una escola bressol, refugi i motor per a Castellar". La consellera ha definit l'actuació "com un acte de justícia perquè heu mantingut el vostre projecte amb molta força, heu sabut innovar i adaptar-vos". Finalment, també ha agraït la implicació de l’Ajuntament per fer possible el projecte: “Aquest és un projecte que només és possible gràcies a la col·laboració institucional des de la corresponsabilitat i el diàleg”.

 

En l’acte de col·locació de la primera pedra, a banda dels parlaments oficials, una representació de l’alumnat ha omplert la càpsula del temps. Es tracta d’un recipient que es col·loca a dins la primera pedra i que, en aquest cas, ha inclòs cartes de l’alumnat amb desitjos, monedes de curs legal, fotografies antigues de l’escola, l'exemplar del setmanari L’Actual  d'aquest mateix divendres i fragments d'un totxo simbòlic del centre.

 

Abans d'iniciar-se l'acte, la consellera Niubó i l'alcaldessa, Yolanda Rivera, han parlat amb pares i mares de les escoles bressol municipals que aquest dies estan protestant perquè la nova licitació de les escoles, que actualment gestiona la cooperativa Suara, inclogui un seguit de milllores laborals i econòmiques per als docents.

 

Per acompanyar la primera pedra de les obres del Sant Esteve es va posar una càpsula de temps amb fotos, monedes, desitjos i un exemplar de L'Actual || Q. Pascual

Per acompanyar la primera pedra de les obres del Sant Esteve es va posar una càpsula de temps amb fotos, monedes, desitjos i un exemplar de L'Actual. || Q. PASCUAL 

 

7,5 MESOS D'OBRES

El projecte inclou tres actuacions principals: la reforma de l’edifici principal, l’ampliació de l’edifici d’obra vista —on s’ubicaran les aules d’ESO— i la construcció d’un nou gimnàs. Amb aquesta intervenció, l’IE Sant Esteve disposarà d’un accés independent per a l’alumnat de secundària, que permetrà descongestionar l’entrada principal. També es reubicarà l’accés general per millorar la funcionalitat del conjunt i es construirà un nou cos de connexió entre edificis, que incorporarà un ascensor per garantir l’accessibilitat.

 

El nou gimnàs s’ubicarà al costat de l’edifici d’educació infantil i s’integrarà arquitectònicament amb el conjunt d’instal·lacions, de manera que es mantindrà la relació visual amb l’entorn natural. El projecte, que ha estat dissenyat amb criteris d’eficiència energètica, accessibilitat i sostenibilitat, permetrà dotar el centre dels espais necessaris per continuar oferint una educació de qualitat i adaptada a totes les etapes educatives.

 

L’equipament, que enguany celebra el seu cinquantè aniversari, ocupa una finca de 14.000 m² situada entre els carrers de Prats de la Riba i de Josep Tarradellas i la ronda de Llevant. Amb l’ampliació, la superfície construïda passarà dels 4.200 als 5.400 m².

 

Les obres, adjudicades a l’empresa Rogasa Construcciones y Contratas SAU per un import de 3,5 milions d’euros, tenen una durada prevista de 7,5 mesos. D’acord amb el conveni signat amb el Departament d’Educació, l’Ajuntament ha avançat inicialment aquest import, del qual la Generalitat en retornarà el 90%.

 

 

 

 

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris