La matinal de diumenge va ser una festa a l'institut escola i els seus voltants que aquest any destinarà els diners recaptats a l’entitat local La Taca, centrada en la inclusió i el lleure educatiu
L’Alba va deixar de fumar fa tres mesos i va decidir «canviar la cigarreta per les sabatilles de córrer». Aquest diumenge s’estrenava en la seva primera cursa, ni més ni menys que la cursa solidària de l’IE Sant Esteve que, per tercer any consecutiu, es tornava a organitzar als voltants del centre escolar. Encara esbufegant i recuperant l’alè després d’haver corregut sis quilòmetres, l’Alba es mostrava satisfeta: «Ha estat molt emocionant per mi perquè pensava que no acabaria i l’he acabada. Ho he passat molt bé i a més he pogut col·laborar en una qüestió tan important com és la inclusió». L’Alba ha estat una de les gairebé 200 persones que han pogut participar en aquesta peculiar cursa que s’adapta amb diverses modalitats a totes les edats i possibilitats de mobilitat per recaptar fons que en el cas d’aquest 2025 aniran a parar a l’entitat La Taca, que desenvolupa accions sobre diversitat treballant dins del lleure infantil i juvenil i també projectes solidaris i de cooperació. El seu president Sergi Gil, fent estiraments amb un grup de nens i nenes després de participar a la cursa de 2 quilòmetres, recordava el què i el perquè de La Taca: «Fem tallers a les escoles de Castellar que són sobre diversitat i inclusió i ho fem amb un monitor que té paràlisi cerebral, el Cristian Serra, que juntament amb la Mireia, una altra monitora de La Taca, fan aquesta activitat». Segons argumenta Gil, el que intenta La Taca és «fer conscients els infants de la diversitat i de la inclusió de totes les persones siguin com siguin». I els diners recaptats per la Cursa faran bon servei a La Taca. «Intentem contractar el Cristian que té molt poques possibilitats de treballar i d’aquesta manera pot cotitzar a la seguretat social. Té un projecte de vida, se sent realitzat i se sent com a part de la societat fent de monitor, però és clar que les dificultats que té ell no les tenim la resta de les persones», afirma Gil.
Nombrosos dels participants de la cursa solidària del Sant Esteve || Q. Pascual
Una de les principals organitzadores de l’esdeveniment, la professora del centre Glòria Córdoba, recordava que la vocació de la cursa és «sempre solidària per recaptar diners per associacions de Castellar i poder ajudar-los econòmicament, sobretot associacions inclusives i que donen servei a la societat intentant trencar barreres». També, segons Córdoba, «és una jornada en què tota la comunitat educativa hi participa» fent voluntariat o en el cas dels Atabalats i Tabalots animant l’ambient amb percussió. En concret, hi havia quatre models de cursa, la més curteta de 50 metres amb els participants més petits i després en un mateix circuit es van fer una de 2 quilòmetres, una altra de 6 quilòmetres i 500 metres. «Tothom té la seva medalla finisher i un avituallament», afegia la professora del Sant Esteve tot just quan s’encetava la rapidíssima cursa de 50 metres amb una vintena llarga de petits infants, alguns preescolars.
Per part de l’ajuntament la seva regidora d’Educació Anna Riera celebrava la decisió que aquest any els diners es destinessin a La Taca, «entitat molt vinculada al poble en el món del lleure però també al Consell de Solidaritat». Riera es mostrava molt agraïda a l’escola «per portar a terme la seva activitat fent poble i podent beneficiar una associació com La Taca». Segons el seu parer, «activitats com aquestes «mostren que som un poble participatiu i que fem pinya».