El científic especialitzat en ecosistemes aquàtics ha analitzat la sequera actual a L'Aula
El Dr. Narcís Prat Fornells, catedràtic d'Ecologia jubilat de la UB, ha sigut l’encarregat d’oferir la conferència "Sequera: canvi climàtic i gestió de l'aigua" a l'Auditori de la mà de L’Aula. En la xerrada, Prat ha exposat un panorama preocupant sobre la situació de sequera a Catalunya, amb tres anys consecutius de precipitacions escasses i temperatures elevades.
“Venir aquí és com estar a casa meva”, ha dit el doctor per començar la ponència, referint-se que el Ripoll és el riu on hi ha fet més estudis. Però aviat va anar al gra amb la contundent afirmació: “Tenim una llarga història de sequeres la idea és saber per què aquesta és diferent”.
El científic ha explicat que els pronòstics han canviat en poc temps i que s’havia dit que el 2100 hi hauria un augment del nivell del mar d’un metre i que ara el pronòstic és que el 2050 l’augment sigui de quatre metres. Amb to irònic ha retret que als polítics no els agrada explicar la situació així “perquè si la gent s’enfada no els voten” i també ha dit el mateix dels periodistes que algun cop li han requerit que les notícies han de ser en positiu.
“Aquesta sequera des del punt de vista meteorològic és de les més fortes que hem tingut”, ha afirmat Prat i ha explicat que és deu a la intensitat, la durada i perquè no hi està havent episodis de pluja destacables a causa del canvi climàtic del qual especificava: “Ara n’estem segurs, no és cap cicle natural”.
“Tots els mecanismes que ens produïen aigua van caient: menys pluges, menys neu i els arbres transpiren més, ja que els boscos no fan més que créixer”, ha resumit Prat i ha conclòs: “No estem millor que l’any passat, s’ha de continuar com si tinguéssim sequera”.
També ha volgut destacar l’estat dels rius: “En aquests moments l’aigua que va als rius no ve de les fonts, ve de les depuradores i l’aigua de la depuradora té cinc vegades més contaminants dels que hauria de tenir. Les depuradores s’han de millorar si volem rius nets”.