12   IMG 20250121 184653_1440x961
Itziar González en un moment de la xerrada de L’Aula. ||  L’Aula
22/01/2025 Actualitat
Com podem recuperar els nostres pobles i ciutats?

La urbanista Itziar González, darrera convidada L’Aula de la gent gran va explicar dels beneficis de l'arquitectura amb visió social i comunitària

L’arquitecta i urbanista Itziar González Virós, especialitzada en decreixement urbà i rehabilitació de centres històrics ha estat la darrera convidada a L’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran. Al llarg de la xerrada a L’Aula va parlar de l’arquitectura social i com rescatar els pobles, barris i ciutats de la mà dels seus habitants. Va remarcar que l’urbanisme és la disciplina que endreça el territori i acompanya la vida dels seus ciutadans i les seves activitats, encara que al llarg de dècades la qualitat de vida d’alguns barris ha anat empitjorant i part del patrimoni arquitectònic, cultural i paisatgístic, i per tant l’essència que defineix cada barri i cada ciutat s’ha anat perdent. A tots aquests problemes s’hi afegeix la dificultat d’accés a l’habitatge i la desesperança per recuperar la vida comunitària i social dels barris, i la pròpia identitat en un món cada cop més globalitzat. 


Però, és possible recuperar les nostres ciutats? Itziar González va parlar d’això i de com fer possible  una arquitectura social i un disseny de barris, pobles i ciutats de la mà dels seus ciutadans. Ella ho creu fermament i ha dedicat la seva pràctica professional a treballar amb aquest ambiciós objectiu. Segons González, els governants i els tècnics han de treballar als barris i al territori escoltant els ciutadans per millorar la convivència. Ella demana i impulsa una ciutadania activa, tant a nivell individual com a nivell d’entitats, una ciutadania que pugui co-dissenyar l’espai públic amb aportacions i, conjuntament amb els governants i els tècnics, fer el que ella en diu experiència de comunitat.  Això  provoca més cohesió social i urbana, més vincles veïnals i fa que els ciutadans no només siguin usuaris de l’espai públic sinó actors i constructors de la seva pròpia ciutat que s’ha fet amb les seves aportacions i reivindicacions. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris