collagesantjordi _950x634
D'esq. a dreta. Josep Asensio, Mireia Fortes, Joan Mundet, Carlos Higueras, Mònica Gómez Quero i Albert Montoya - L'ACTUAL
24/04/2025 Actualitat
Com has viscut aquesta Diada de Sant Jordi?

L'Actual fa balanç de la jornada amb alguns dels castellarencs que han protagonitzat aquesta celebració cultural marcada per l'amor a la literatura

Rocío Gómez

JOSEP ASENSIO, ESCRIPTOR. AUTOR DE 'EN EL CIELO NO HAY JAMÓN Y OTRAS HISTORIAS'

“Per a mi i per tot Catalunya és un dia de festa. Fa caliu, fa poble, independentment de si compres o no compres. Molta gent diu que s’acaben comprant els llibres més mediàtics. I de fet, fa dues setmanes que ens diuen els llibres que hem de comprar i gairebé t’obliguen a fer-ho. Sant Jordi és una oportunitat per connectar amb autors locals, catalans, amb qui tens la possibilitat de parlar, de compartir. En el meu cas, fa molt de temps que escrivia relats curts però ara acabo de publicar el meu primer llibre ‘En el cielo no hay jamón y otras historias’, un recull de disset contes. Algunes de les històries ja s’havien publicat a l’iSabadell. La majoria de relats són de caràcter social menys el que dona títol al llibre, que és una mica més fantàstic. Per exemple, hi ha un relat sobre una noia de Gaza. Soc humanista 100% i sobretot dono esperança malgrat el que pugui patir un personatge."

 

MIREIA FORTES, LLIBRERIA VALLÈS.

“Hem gaudit molt de Sant Jordi perquè el dia ha acompanyat i hem tingut molta afluència de gent. També ens agrada molt que ens vinguin a veure les escoles. Els llibres que s’han venut més són ‘Aquest tros de vida’ d’Estel Solé, ‘Cor fort’ de Sílvia Soler o ‘El carrer de la xocolata’ de Ramon Solsona. També ha tingut molt d’èxit l’últim llibre de Dolores Redondo ‘Les que no dormen Nash’ o la novel·la negra ‘No dormiràs’, d’Oriol Canals. Per als més menuts, han sortit molts llibres amb la lletra de pal com la col·lecció ‘L’Escola de Monstres’, que està molt de moda. Ara hi ha moltes col·leccions d’aquest estil que ajuden els primers lectors a començar amb ganes i diversió. Una novel·la fantàstica i juvenil que ha tingut molt bona acollida és el darrer llibre de la saga de Rebecca Yarros ‘Ales d’ònix’. Fins i tot s’han fet edicions especials que s’han esgotat de seguida.”

 

JOAN MUNDET, IL·LUSTRADOR

“Sant Jordi no deixa de ser un dia normal, però a mig matí surts i compres llibres i alguna rosa. És un dia de festa. Tant de bo hi hagués molts més dies així i no només un a l’any. És un dia que els escriptors fan carreres per arribar als llocs on han de signar. Ho gaudeixes, però arriba un moment que si has de signar molt, acabes esgotat. Venim del Còmic Barcelona, i aquest cap de setmana serem al saló del còmic de Toledo. També vaig ser a la fira del llibre de Brussel·les. Aquest Sant Jordi he signat a la Llibreria Vallès amb el llibre que acabo de publicar ‘Rita Candela: a orillas de la suerte’ i també exemplars de Capablanca, que en portem set. Ara estic amb una novel·la gràfica que es diu ‘Bob i Janis’, però no són ni Dylan ni Joplin, però hi surten hippies, Formentera i Suècia, i està ambientada el 1969 i el 2019. L’acabaré cap a l’octubre i s’editarà l’any que ve.”

 

CARLOS HIGUERAS, LA CENTRALETA

“Des de primera hora del dia hem tingut molta afluència de gent, i no ens ho esperàvem. Com que Setmana Santa ha caigut tan a prop, la gent no ha pensat gaire en Sant Jordi i han esperat el dia d’abans o el mateix dia per venir a buscar el seu llibre. Entre els llibres més venuts trobem ‘Aquest tros de vida’ d’Estel Solé, ‘Diagonal Manhattan’, de Xavier Bosch i ‘Por si un día volvemos’ de Maria Dueñas. Un dels llibres que recomano és la novel·la ‘La librería de los deseos’ d’Éric de Kermel. La Centraleta també ha apostat moltíssim per autors locals, que hem convidat a signar, com per exemple David Ladà o Mònica Gómez. Per a les llibreries Sant Jordi representa prop d’un 15% de la facturació de tot l’any, però no dels beneficis. Les llibreries tenim sobretot dues campanyes bàsiques: Nadal i Sant Jordi. Nadal és més tranquil perquè dura més temps, i no es concentra en 3 o 4 dies.”

 

MÒNICA GÓMEZ QUERO, ESCRIPTORA. ACABA DE PUBLICAR 'CUENTOS PARA ALEJAR LOS MIEDOS DEL DÍA A DÍA'

“He presentat a la fira de Sant Jordi el meu últim llibre: ‘Cuentos para alejar los miedos del día a día’. És una antologia de contes en què sempre hi ha un personatge que té alguna por, i durant el relat descobreix com allunyar-la. Sempre hi ha un final feliç perquè és un alliberament. El llibre es divideix en tres parts, una de contes diversos, com les pors, que n’hi ha moltes; hi ha un apartat de contes oncològics; i una de contes per explicar als nens i nenes. Em feia moltíssima il·lusió fer el llibre. Tothom té por alguna vegada i se m’anaven acudint idees sobre el tema. D’altra banda, em deien que escrivís sobre el càncer, després de la meva experiència amb la malaltia. Pensava que amb aquestes idees, amb els contes, podia ajudar més gent, no només en referència al càncer. De vegades has d’afrontar coses molt fortes i no tens ni idea de com fer-ho.”

 

ALBERT MONTOYA, ESCRIPTOR. AUTOR DE 'CASANDRA'

“Per a mi Sant Jordi és un dia màgic. És quan la meva idea romàntica de la literatura i de la convivència esdevé veritat. Si ho analitzes és molt simple: un llibre i una rosa ens uneix a tots, i tothom ho fa amb goig. Aquesta diada he estat signant a la Llibreria Vallès la meva última novel·la, ‘Casandra’, que parla de la por. M’agrada furgar en les emocions, en el que ens fa humans. Però de fet, no es tracta de signar o no signar llibres, que també t’omple, sinó de veure com la gent gaudeix de la literatura i comparteix coses profundes. És un dels dies més importants de l’any i l’espero amb ganes cada any. En el meu cas, llegeixo de tot però m’agrada que em sorprenguin. No fa gaire vaig descobrir l’autora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie, que té un llibre que es diu ‘Americanah’ ambientat als EUA als anys 90. És una història de superació.”

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris