La Ludoteca Les 3 Moreres ha organitzat l’escape room ‘Incendi a la Triangle Shirtwaist’
L’incendi de la fàbrica de confecció de camises Triangle Waist Co. 1 de Nova York el 25 de març de 1911 va ser el desastre industrial amb més víctimes mortals a la història de la ciutat de Nova York i el quart en el nombre de morts d’un sinistre industrial a la història dels Estats Units. El foc va causar la mort de 146 persones: 129 treballadores i 17 treballadors. Es va produir la tragèdia per la impossibilitat de sortir de l’edifici en flames ja que els responsables de la fàbrica de camises havien tancat totes les portes de les escales. De fet, el desenllaç va marcar un abans i un després en la lluita de les dones per ser tractades igual que els homes.
La Ludoteca municipal Les 3 Moreres ha portat per reivindicar el 25N aquest divendres l’escape room ‘Incendi a la Triangle Shirtwaist Company’ creat per Ludònia. “Vam pensar en aquesta activitat perquè els infants també vegin que hi ha hagut una història, que vegin que hem evolucionat i com cal continuar fent-ho perquè això no s’acaba aquí”,ha subratllat la regidora d’Infància i Joventut, Anna Riera. La regidora ha apuntat també que la millor forma d’introduir els conceptes de feminisme i igualtat en la infància “és a través del joc que és la manera que els infants ho interiotzen més”.
L’Espai Sales d’El Mirador s'ha convertit en l’interior de la fàbrica, just quan començava a originar-se l’incendi. “L’objectiu bàsic d’aquest escape room educatiu és que tothom que vingui a fer-lo surti d’aquí sabent una mica més perquè s’origina tot un moviment de dones convençudes que les coses s’han de canviar”, ha indicat una de les creadores del joc, Erae Hortet, de Ludònia. “Hem intentat que l’espai sigui una mica similar al de la Triangle Shirtwaist a través de la música i de les llums. És un escape room on hi fiquem molta tensió sense que hi passi res de terror o de por”, ha afegit l’altre creador del joc, Xavi López. La intenció de l’escape room és acabar el joc -trobar la clau del cadenat-, abans que s’incendiï totalment la nau, simbolitzada al joc amb tres fanals . “Al final del joc tots pregunten si el fet va passar en realitat i com va passar”,ha assegurat Hortet, que ha remarcat que “es desencadenen tot un seguit de preguntes que són molt interessants, que és aquí on pots fer la feina educativa”.
Els primers a experimentar el joc va ser un grup d’alumnes de l’escola Emili Carles-Tolrà, que han sabut explicar la història de l’incendi: “Un cap de l’empresa va tirar una cigarreta a la brossa i no van poder sortir les treballadores perquè havien tancat les noies perquè estiguessin treballant tot el dia i no en va quedar cap viva”.