CIPO4_1440x961
Un dels treballadors del Servei de Gestió de Residus de CIPO, que es troba al carrer Solsonès, al polígon del Pla de la Bruguera - C.DÍAZ
08/04/2025 Actualitat
CIPO gestiona 268 tones de residus al centre de Castellar

El Servei de Gestió de Residus de CIPO està situat al Pla de la Bruguera i s’encarrega principalment de la recollida i el transport, a centres de gestió i valorització, de càpsules de cafè, oli domèstic i roba

Rocío Gómez

El Servei de Gestió de Residus de CIPO SCCL, que es va traslladar al polígon del Pla de la Bruguera el 2023 per ampliar la seva activitat, va gestionar l’any passat un total de 268 tones de residus. El servei s’encarrega principalment de la recollida i el transport, a centres de gestió i valorització, de càpsules de cafè, oli domèstic i roba. “Som un centre de recollida i transferència de residus”, explica Toni López, responsable del Servei de Gestió de Residus de CIPO. El centre de treball de Castellar se suma al projecte d’inserció sociolaboral de CIPO, una iniciativa lligada a l’economia circular i la sostenibilitat.


En referència a la gestió de residus, López concreta que, quant a les càpsules de cafè, la recollida es fa a tota la comarca del Vallès Occidental però també a bona part de la província de Barcelona. Posteriorment, es compacten al magatzem de Castellar (c. Solsonès, 19) i després es traslladen perquè es puguin separar i transformar en centres de valorització especialitzats. Només el 2024, es van recuperar 93 tones de càpsules de cafè, el que equivaldria a més de 13 milions de càpsules usades. És un servei que es realitza en col·laboració amb el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i Nestlé, per facilitar la recollida selectiva de materials com l’alumini i el plàstic.


Pel que fa a la roba, es fa una recollida porta a porta i també a través de diversos contenidors situats a Palau-solità i Plegamans i a Sentmenat. L’any passat es van recollir 84 tones de roba. Sobre les xifres totals d’oli domèstic, el responsable del servei detalla que l’any passat es va produir “una davallada de consum a causa de l’augment de preu”, entre altres factors. “Havíem arribat fins a les 140 tones d’oli brut, és a dir, l’oli pesat amb l’envàs. L’any passat en vam recollir 91”, apunta. CIPO gestiona la recollida d’oli a establiments però també la recollida i el manteniment dels contenidors d’oli, que es troben a Terrassa i Sabadell. Tant la gestió de l’oli com de la roba, són serveis que també s’ofereixen en col·laboració amb el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.


D’altra banda, CIPO també ofereix el servei de recollida de mobles i buidatge de pisos, tant per a empreses com per a particulars o administració pública. De fet, tenen un conveni amb l’Ajuntament de Sabadell per a donar suport a SMATSA en la recollida de mobles al carrer. També custodien la recollida de documents oficials per a empreses i particulars, fins que arriben a un centre de destrucció.


El Servei de Gestió de Residus no és l’únic projecte de CIPO a Castellar. El 2022 l’Associació de Jubilats i Pensionistes de Castellar i de Sant Feliu del Racó, amb el suport de l’Ajuntament, va signar un conveni amb CIPO perquè la cooperativa sabadellenca d’inserció sociolaboral per a persones amb diversitat funcional recuperés el servei de bar del Casal Catalunya amb el projecte de restauració L’Amanidor.  “La missió principal de CIPO és donar ocupació a persones amb discapacitat intel·lectual, que tenen una ràtio d’inserció molt reduïda. Qualsevol oportunitat d’activitat per a nosaltres és imprescindible”, explica Jordi Garcia, gerent de CIPO. I afegeix que el Servei de Jardineria de Medi Natural i Jardineria de CIPO també ha dut a terme algunes accions a Castellar.


Val a dir que el Servei de Gestió de Residus es va instal·lar a Castellar gràcies a la donació de tres naus per part de Maria Tula, una persona molt vinculada a l’entitat. Després d’haver consolidat aquest servei, CIPO apostarà per aconseguir l’acreditació necessària per esdevenir un centre de tractament i valorització de residus. “Podrem dinamitzar molt més aquest espai, valoritzar els residus que generem, emmagatzemar més material. Ens permetrà donar més ocupació i la valorització d’aquests residus, perquè no acabin en abocadors i es puguin transformar per reduir la petjada de carboni. És una línia estratègica per a CIPO”, comenta Garcia.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris