Les activitats d’estiu tornen després de la pandèmia amb més inscripcions i amb infants i joves molt motivats
Cada estació de l’any té la seva banda sonora, però la de l’estiu és fàcilment reconeixible: quan passem prop de patis d’escola o places escoltem el guirigall i els riures d’infants i joves. És sinònim d’estiu, de casals i de diversió. Enguany, després de dos anys amb restriccions i limitacions, han tornat els casals, els esplais i les propostes de lleure en tota la seva esplendor. “Venen molt motivats després de la pandèmia, aquesta eufòria que tenen es copsa”, assegura Maria Teresa Sacristán, directora del casal Xispis. “A banda que els nens i nenes venen més motivats –afegeix Laura Daviu, directora del casal de la Taca de Castellar- la diferència és que pots fer grups conjunts i activitats conjuntes, mesclar-se entre ells enriqueix molt l’experiència”. També es percep en les xifres altes d’inscripció. “Tenim molts més participants que altres anys, som quasi 150 aquesta setmana. Venen de totes les escoles de Castellar, però també de fora, de Sabadell o Sentmenat”, detalla Marc Álvarez, coordinador de petits del Campus de SIGE.
Les 27 entitats promotores d’educació en el lleure que ofereixen aquest estiu alguna proposta a Castellar aposten per oferir als infants i joves diferents activitats dins de l’horari del casal: “Fomentem activitats lúdiques, esportives, manualitats, tallers amb molta varietat de dinàmiques perquè d’aquesta manera ells s’ho passin sempre molt bé. La nostra filosofia tracta a dinamitzar, buscar, motivar, incentivar, jugar, crear... tot això és importantíssim per nosaltres i mai fomentar la competitivitat, al contrari”, sosté Sacristán. “Nosaltres treballem amb valors a partir d’un centre d’interès, una historieta que expliquem als nens i cada dia apareixen personatges i fem activitats relacionades amb això i a partir d’aquí aprenen els valors que nosaltres els volem transmetre”, declara Daviu. Des de SIGE, malgrat que la temàtica principal està encaminada a l’esport i a la piscina, també tenen diversitat de propostes: “Fem activitats de lleure i manualitats i els mitjans i grans es dediquen més als esports, piscina sobretot que ens caracteritzem per això. Avui, per exemple, amb els petits hem fet ioga molt bàsic a partir d’animals”. La Mariona, de 5 anys, explica que ha fet la figura de l’àliga, el dofí i la tortuga. “El ioga ens serveix per tranquil·litzar-nos. També pintem i avui farem guerra d’aigua i em fa il·lusió perquè ens mullarem”. El seu company, l’Eiden destaca que el que més li agrada del campus és que ha fet amics nous. “El meu pare, la meva mare i jo venim aquí a fer exercici, i per això la meva mare m’ha apuntat al casal. Fem jocs, anem a la piscina, fem ioga, esmorzem, anem al parc. He fet amics nous”.
El grup de petits del campus SIGE realitzant una activitat de ioga a la sala virtual de l’equipament esportiu / C. Díaz
L’amistat és un dels sentiments més present aquests dies de casal: “Aquest any he fet una amiga, la Laia, i ja coneixia a la Maria i a l’Ona, que van a la meva classe. Aquestes amistats poden durar per sempre. Jo he posat en el paper que el record que vull que perduri és el del primer dia, que vaig fer molts amics i amigues”, comparteix l’Ariadna. El paper del qual parla està relacionat amb una activitat que han fet els Xispis conjunta amb tots els grups d’edat a la plaça d’El Mirador. La seva nova amiga, la Laia, el detalla: “Ens han donat paper, havíem d’escriure un desig i l’hem posat en una caixa que enterrarem i que volem que duri per sempre. L’obrirem l’any vinent. Jo he posat que duri la meva amistat amb l’Ariadna per sempre. Sempre he vingut a aquest casal i em sembla molt xulo. I em porto molt bé amb tots els monitors”.
L’Aina és de les petites de La Taca i té molt clar qui són els seus inseparables quatre 4 amics: “Enna, Cloe, Elsa i Tiago”. Els enumera sortint d’un castell inflable amb piscina que han instal·lat al pati de l’escola Sant Esteve, seu de l’esplai La Taca: “Ens estem tirant per uns tobogans amb aigua. M’agrada perquè ens divertim i juguem molt. Hem fet gelats i roses. Hem anat a un planetari i ens han explicat una història i hem viatjat a l’espai”. La Cloe afegeix que el seu grup es diu monstres de colors: “Quan ho diuen els monitors ens reunim tots. Ja havia vingut al casal. Anem d’excursió, anem a fonts d’aigua que estan aquí al costat i també vam anar en autocar a una piscina gegant amb tobogans”.
A les propostes de l’Estiu enriquit hi ha lloc per a tothom, des d’infants de 3 anys fins a joves de 4t d’ESO. Però també, recorda la directora dels Xispis, per a nens i nenes d’educació especial: “Vull tenir-los molt presents, perquè ja porten 5 anys amb nosaltres, nens autistes, amb necessitats educatives i gràcies a l’esforç de l’Ajuntament, que ens dona l’opció de poder reforçar mitjançant un monitor de suport que aquest nen estigui inclòs dins de les dinàmiques”, recorda Sacristán. També hi ha cabuda per aquells joves que ja no són tan petits i que no troben el seu lloc en cap casal. Des de La Taca han creat la figura del minimoni: “Són joves que havien vingut de petits i que volen seguir amb la Taca i els estem preparant a través de formacions perquè acabin sent monitors”, expressa la directora de La Taca. Els casals estaran tot juliol a ple rendiment, alguns fins i tot, encara funcionaran la primera setmana de setembre.
Els Xispis fent una activitat amb tots els grups que formen part del casal a la plaça d’El Mirador / C. Díaz