corriol a Cal botafoc_1440x961
Una de les sortides que han fet els nens i nenes del casal Corriol, del Centre Excursionista de Castellar, ha estat als horts municipals de Cal Botafoc Quim Pascual
05/07/2024 Actualitat
Casals, creant els records del futur

Prop de 2.200 infants i joves participen en 31 casals i activitats d’estiu  

Cristina Domene

Quan s’acaben les classes toca passar-s’ho bé i gaudir de l’estiu, perquè divertir-se també és aprendre. Amb la filosofia d’oferir un acompanyament educatiu i socioemocional, d’una banda, i enriquiment cultural i lúdic de l’altra durant els mesos de vacances, el projecte Un estiu enriquit garanteix una oferta inclusiva d’activitats per a infants i adolescents. Les activitats que ofereixen fins a 26 entitats promotores d’educació en el lleure es van iniciar la setmana passada amb un índex molt alt de participació d’infants i joves. Enguany s’han registrat 2.176 inscripcions a 31 casals i activitats d’estiu que es duen a terme a Castellar.


Les xifres altes d’inscripció també s’han vist acompanyades d’un volum elevat de peticions de les entitats promotores per participar en diverses propostes addicionals que ofereix l’Ajuntament. En total s’han rebut 327 sol·licituds per fer activitats complementàries que es poden dur a terme als carrers i les places de la vila, de manera que infants i adolescents tenen l’oportunitat de tastar propostes diferents de la del seu propi casal.


Alguns casals i activitats són veterans, però d’altres són propostes noves, com el casal d’estiu que ofereix l’esplai de muntanya Corriol, sorgit aquest curs del Centre Excursionista de Castellar. “L’esplai és nou d’aquest curs, i arran d’això, com que volem que ens coneguin i tenir més canalla, hem fet un casal d’estiu. Està funcionant molt bé, n’estem supercontents, s’hi han apuntat nens i nenes que durant el curs han participat en l’esplai i en activitats del CEC, però la majoria són nous. El que volem és portar els infants a la muntanya perquè connectin amb l’entorn natural”, explica Gemma Ribera, monitora juntament amb Alba Turull i Carles Garcia. Una de les veteranes és la Blanca, de set anys: “Ens ho passem bé perquè cada dia fem coses diferents, com anar a la muntanya, i avui hem fet sabó. El que més m’agrada és el rocòdrom”.


D’entre totes les sol·licituds dels casals, un 70% correspon a la utilització dels jocs d’aigua de la plaça de Catalunya. De la resta d’activitats complementàries destaquen, entre d’altres, les organitzades per la Ludoteca, que ofereix espai de joc lliure i racons d’activitat amb un total de 60 infants al dia.


També es duran a terme altres activitats com l’espectacle Cassoles, olles i cançons que l’animador Carles Cuberes oferirà dijous 11 de juliol, a la Sala Blava, amb una assistència d’uns 400 infants dels casals. Els dies 16 i 17 de juliol uns 300 infants també participaran a la Sala d’Actes d’El Mirador d’una activitat de contacontes a càrrec de l’actriu i pedagoga Aïda Puig.


A banda d’això, la Regidoria d’Infància també es coordina el calendari d’usos dels jocs d’aigua de la plaça de Catalunya i de les piscines de SIGE i Penya Arlequinada per part de les entitats participants al projecte Estiu enriquit. A més, posa a disposició un bus adreçat als participants de les entitats que utilitzen la piscina de la Penya Arlequinada, ubicada a Ca n’Avellaneda.


Ajuts i beques
Per donar suport a les entitats organitzadores i promoure la participació dels infants i adolescents, l’Ajuntament destinarà al projecte una dotació extraordinària de 25.000 euros.


D’altra banda, la Regidoria de Drets Socials ha atorgat aquest any 116 ajuts a menors per al pagament de les quotes d’activitats i menjador de la prestació social del Casal d’estiu 2024, amb un total de 79 famílies beneficiàries i un import de 18.123€. Aquesta convocatòria es va obrir entre el 20 de maig i el 7 de juny, i possibilita l’atorgament de subvencions d’acord amb els criteris establerts.


Des de l’Ajuntament també s’ofereixen aquest any fins a 24 ajuts a les famílies amb menors que tenen Necessitats Educatives Específiques (NEE). En aquest cas, se subvenciona a les famílies la contractació del monitoratge específic que atén els/les participants d’aquest col·lectiu a les entitats organitzadores. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris