Empresaris_950x634
D'esquerra a dreta, Joaquim Sesé (Asemca) i  Josep Milà, secretari tècnic del CIESC
13/09/2023 Actualitat
Cap a un escenari econòmic estable

L’índex de confiança  empresarial per al tercer trimestre baixa lleugerament 

Jordi Rius

La confiança empresarial en l’economia manté una evolució força estable en tots els sectors. Aquest seria, si més no, el titular més destacat de la darrera enquesta de clima i confiança empresarial amb les valoracions del segon trimestre del 2023 i les expectatives per al tercer trimestre sobre un total de 310 entrevistes en l’àmbit de Sabadell, Conca de Ripoll i Riera de Caldes. L’índex de confiança empresarial per al tercer trimestre del 2023 retrocedeix lleugerament i baixa de 135,7 a 133,5 punts.


L’escenari que s’obre per a aquesta tardor és, segons els resultats, “d’estabilitat, amb cap canvi significatiu en els paràmetres”, assenyala el secretari tècnic del Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC), Josep Milà, encara que a l’enquesta anterior “hi havia més respostes optimistes, i en aquest cas s’han desplaçat més cap a l’estabilitat, potser pel període estiuenc i perquè les exportacions continuen estables”. Quant a l’ocupació, “el 70% de les respostes dels empresaris és de mantenir els llocs de treball a tots els sectors”, constata el secretari tècnic del CIESC. Una altra qüestió que es pregunta a l’empresariat és el nivell del preu de les compres a proveïdors en què s’observa que “es mantenen estables, cosa que ens confirma que hi ha una mica més de tranquil·litat, en el sentit que no es dispararan les compres de materials”.  L’enquesta següent, a mitjans d’octubre, donarà ja les claus de com ha anat l’any amb tres trimestres vençuts i com preveu l’empresariat que sigui el 2024.


CONTEXT D'INFLACIÓ
El president de l’Associació d’Empresaris de Castellar (ASEMCA), Joaquim Sesé, ha explicat que aparentment les dades econòmiques del segon trimestre de l’any són positives “pel que fa a l’augment del PIB  o d’exportacions”. Però en un entorn inflacionista “amb pujada de preus, venent les mateixes unitats que anys anteriors, els valors de venda són més elevats i es transmet una idea enganyosa que l’economia funciona”. Les dades de l’atur d’aquest agost [vegeu informació annexa] han estat pitjors respecte a altres anys “amb la qual cosa no s’està generant la feina que generàvem en anys anteriors i això ja és una alerta per a les empreses”.


Sesé també ha constatat que els crèdits al consum han crescut de manera considerable al juny, “cosa que vol dir que la gent té menys renda disponible, que la gent s’embarca per fer per exemple vacances i que potser en anys anteriors no havia de fer front a un crèdit”. Això es tradueix en menys liquiditat davant l’augment dels preus. El president d’Asemca considera que tota aquesta inflació i els tipus d’interès “repercutiran en una davallada del consum, hi ha d’haver un ajust d’aquests indicadors, i tard o d’hora les empreses ho patiran”. Sesé ha advertit que les empreses han d’estar preparades per a quan arribi el moment de fer ajustos. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris