El Parc de Bombers voluntaris activa els reforços per donar resposta al pitjor incendi del que portem d'estiu molt a prop del Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Aquest dilluns des de primera hora del matí un vehicle de la dotació de bombers voluntaris de Castellar s’ha desplaçat cap el Bages a treballar a l’incendi del Pont de Vilomara que des de diumenge al migdia centre totes les preocupacions per la virulència amb què s’està desenvolupant. Segons ha explicat Oriol Garcia, cap del parc dels bombers voluntaris, també hi ha la resta d’efectius de reforç a l’espera de rebre instruccions.
Bombers de Castellar apagant un foc a l'incendi del Bages || CEDIDA
El cap de bombers voluntaris detalla que en les feines que s’estan desenvolupant contra les flames al Pont de Vilomara “el primer és salvar les cases i després el que es pugui salvar de bosc però és un perímetre de foc bastant gros”. “Ara s’està mirant de frenar el flanc dret perquè no se’n vagi cap el parc Natural de Sant Llorenç Savall i l’Obac on ja ha entrat en un tros”, ha explicat Oriol Garcia.
Restriccions
Cal recordar que hi ha restriccions per la sequera i l'alt risc d'incendi en 275 municipis afectats pel nivell 3 del Pla Alfa – restriccions d’activitats agrícoles i al medi natural i d’accés als massissos- es prorroguen fins divendres a les 00.00 hores, tal com ha anunciat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Les limitacions afecten 20 comarques, entre elles el Vallès i Castellar del Vallès, i amb les mateixes condicions que les que es van decretar dijous passat.
El conseller s'ha mostrat amoïnat per la situació que ha qualificat de "molt delicada i complicada perquè segueix fent molta la calor." "És veritat que hi pot haver una treva les properes 48 hores però és una treva fictícia en el sentit que tenim la calor i la sequedat acumulada i alhora quan diem que baixaran les temperatures estant situant-se per sobre de la mitjana habitual per l'època." Dijous es tornarà a avaluar la situació per decidir si s'allarguen les mesures per al proper cap de setmana.
Entre les restriccions hi ha l'accés tancat a 9 massissos: el Montgrí, el Cap de Creus, l'Albera, les Gavarres, el Montsec d'Ares, el Montsec de Rúbies, la Baronia de Rialb, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l'Obac. També estan suspeses totes les activitats educatives d'oci i acampada al medi natural, mentre que els campus i cases de colònies es limiten a l'entorn immediat de l'edifici on es pernocti.
Entre les 12.00 i les 18.00 també està suspesa l'activitat agrícola amb ús de maquinària, a excepció de la recollida de fruita i productes d'horta, la sega d'alfals, llaurar els camps de matolls i el cultiu d'arròs. A més, està restringit l'ús de bufadors i serres radials a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles, tot i que si per motius de força major s'han d'utilitzar s'ha de comunicar als Agents Rurals per desplegar mesures de seguretat.
La decisió s'ha pres després de la reunió de seguiment en el marc del Pla d'Emergències per Incendis Forestals (Infocat).