La primera conferència va estar dedicada a l’escultor Eduardo Chillida
Dimarts 1 d’octubre va tenir lloc l’acte d’inauguració del curs 2024-2025 de l’Aula d’Extensió Universitària per a Gent Gran. Per donar la benvinguda al nou curs, el president de l’entitat, Anton Carbonell, va compartir amb els assistents l’empenta de la junta per tirar endavant un programa d’activitats “que siguin del vostre gust i que contribueixin a la formació continuada, que no hem de deixar mai de banda”. Durant el seu parlament, va reiterar el compromís amb la llengua i la cultura catalanes, “hem heretat una cultura de resistència i hem de saber de quines forces disposem per vèncer els entrebancs que hi són i més que vindran”. Carbonell va passar la paraula a Xavi Vergés, del departament d’Universitat a l’Abast, de la UAB, que va encoratjar el públic a omplir l’Auditori cada setmana: “Davant d’aquests temps bastant convulsos cal un esperit crític, el compromís ètic i sobretot, la cultura”. Per la seva banda, l’alcalde de la vila, Ignasi Giménez, que també va ser present a l’inici de curs, va recordar que l’Aula és una de les entitats més importants de Castellar en l’àmbit cultural, “i m’agradaria reivindicar aquest espai per a la cultura que heu estat capaços de poder generar”.
Després dels parlaments i abans de donar pas a la conferència, l’Aula va homenatjar, com fa habitualment, els socis que enguany han fet 90 anys. Aquest curs han estat reconeguts el soci Lluís Permanyer i la sòcia Núria Juncadella, que malgrat la seva edat, encara són actius i participen de les activitats de l’entitat.
100 ANYS DE CHILLIDA
La pintora, escultora i il·lustradora Mariona Millà i Salinas va ser l’encarregada d’impartir la primera xerrada, Chillida 100 anys!. “Celebrem el centenari del seu naixement. I hi ha tres paraules que hem escoltat en els parlaments que connecten directament amb l’escultor: comunicació, pau i la valentia per canviar les coses”, va començar l’experta.
Durant la conferència es va fer un repàs cronològic per la vida i per l’obra d’aquest escultor basc, que va començar jugant al futbol i a qui una lesió el va portar fins a la facultat d’arquitectura: “Però ell volia dedicar-se a una altra cosa i li va dir a la seva dona que si li donava suport, volia estudiar escultura”. Chillida, l’escultor que va treballar entre el ple i el buit, creant obres de gran format des del món de l’extracció.