Dos apassionats de la cuina proposen dos menús de Nadal ben diferents per preparar a casa durant aquestes festes
La Clara i el Martín són dos enamorats de la cuina, però la viuen i s’aproximen s’hi de forma diferent. Ella, la castellarenca Clara Simó, a més de professora de català, és creadora de contingut digital gastronòmic. És ‘Influmerdi’, segons les seves paraules, al compte d’Instagram @clarafogons. En el seu mur trobareu publicacions que expliquen el pas a pas de les receptes que proposa, que van del salat al dolç, amb una aposta per la imatge molt acurada.
Ell, l’argentí i a estones castellarenc Martín Comamala, regenta el restaurant 539 Plats Forts a Puigcerdà (539plats_forts) i aquest any el Gastronòmic Forum Barcelona l’ha reconegut amb el premi Cuiner 2023. La pugna arriba quan han de compartir cuina –la de casa, perquè són parella–. Ella aposta per plats saborosos, però senzills i ràpids. Ell, per una cuina elaborada i de producte. I això és precisament el que ens ofereixen per aquests dies festius. La Clara, un menú tradicional, assequible i fàcil, i el Martín, un àpat exclusiu i elaborat. Preneu-ne nota i poseu-vos el davantal, que amb aquests plats, triomfareu segur.
La proposta de la Clara
Sopa de galets:
Ingredients:
- 1 carcanada de pollastre
- 1/2 gallina
- 1 careta de porc
- 1 peu de porc
- espinada de porc
- os de vedella, os de pernil, os salat
- un trosset de sagí
- botifarra negra
- pilota
- porro, patata, pastanaga, api, nap, xirivia, col
Elaboració:
Poseu la carn, rentada, a l’olla amb aigua i feu-la bullir un parell d’hores. Quan arrenqui el bull, desescumeu-ho. Afegiu-hi el porro, la xirivia, el nap i l’api, i feu-ho bullir una hora més. Poseu-hi la resta de verdures, la botifarra i la pilota, i deixeu-ho fins que sigui cuit. Serviu-ho tot a part amb pasta de galets.
Canelons de rostit:
Ingredients:
- Pollastre rostit de Nadal (o carn d’olla, pollastre amb llagostins o el que tingueu, bàsicament)
- Suc i fruita del rostit (opcional)
- Bloc de foie (o paté, si sou precaris com jo)
- Beixamel a dojo
- Pasta de canelons de tub
- Formatge ratllat
Elaboració:
Piqueu la carn i barregeu-la amb foie i una mica del suc del rostit i les fruites. Barregeu-ho bé i incorporeu-hi la beixamel fins que la barreja sigui cremosa i pugui passar per la mànega de pastisseria. Poseu una bona base de beixamel al fons de la safata de forn, farciu els tubs de pasta amb la mescla de la carn i aneu-los distribuint damunt de la beixamel (recordeu sempre en quin sentit van, per no tallar-los malament després). Els tapem amb moooolta beixamel i formatge ratllat i cap al forn a 200° durant l’estona que posi al paquet de la pasta. I a morir-se de gust!
Tronc de Nadal:
Ingredients:
- galetes Maria Hojaldrada
- 250 g de mantega
- 2 tasses de cafè (descafeïnat, si és per a nens)
- 100 g de sucre
- 3 rovells d’ou
- 200 g xocolata fondant
Elaboració:
Feu una barreja amb la mantega, els rovells i el sucre fins que no faci crec-crec. Suqueu una galeta al cafè per una banda i unteu-la amb una capa generosa de mantega per l’altra, feu el mateix amb les altres fins a formar-ne un tronc. Acabeu-ho amb una galeta sense mantega. Foneu 100 g de xocolata en 50 g de cafè i poseu-la per sobre del tronc. Per fer la decoració de l’escorça, foneu 100 g de xocolata, estireu-la en un paper vegetal, enrotlleu-la, deixeu-la refredar i trenqueu-la a trossets. D’un dia per l’altre, el pastís queda més bo!
La proposta del Martín
La gamba:
Ingredients:
- 100 g d’aigua
- 35 g de sal
- te negre
- gamba de molt bona qualitat
- farina
Elaboració:
Cureu les gambes senceres en aigua amb te negre i sal durant un parell de dies. Peleu la gamba i separeu el cap de les potetes que en surten. Arrebosseu les potes i fregiu-les fins que quedin ben cruixents. Serviu la gamba crua amb el cap i les potes cruixents.
Garrinet cruixent:
Ingredients:
- 1 garrinet a trossos
- espècies i herbes al gust (canyella, clau, romaní, farigola, llorer, anís...)
- oli
Elaboració:
Cobriu el garrinet amb oli abundant i les espècies. Confiteu-lo a foc molt fluixet durant 12 hores. Escorreu-lo bé i fregiu-lo a foc fort fins que quedi molt cruixent.
Monocromàtic de peres:
Ingredients:
- 100 g de sucre
- 100 g d’aigua
- peres de Puigcerdà
- granets de pebre
- sorbet de fruita de la passió
- plàtan mascle
Elaboració:
Feu un caramel amb el sucre a foc mitjà. Quan comenci a cremar-se una mica, afegiu-hi l’aigua i les peres i retireu-ho del foc. Això ho podem deixar uns mesos dins un pot esterilitzat. Fregiu el plàtan tallat molt finet i saleu-lo. Serviu les peres amb una mica de l’almívar amarg, una quenelle de sorbet de fruita de la passió i el plàtan salat cruixent per sobre.