Plesetembre01_1440x961
Imatge del ple de setembre, celebrat dimarts passat. || C. Díaz
25/09/2024 Actualitat
7,6 milions per a la piscina descoberta i les obres del Sant Esteve

El ple aprova la licitació d’obres de la nova instal·lació esportiva i vestidors i la reforma i ampliació del centre educatiu

Ho va assenyalar el regidor d’Urbanisme Joan Creus en un moment de la sessió plenària de setembre, celebrada aquest dimarts: “En aquest ple portem dues licitacions que fan que segurament sigui el ple en què s’aprova de cop un import en inversions més gran de la història del nostre municipi”. Creus s’estava referint a dues de les obres més importants que tindran lloc aquest mandat: d’una banda, la construcció de la piscina descoberta a la zona de Colobrers, que surt a licitació per un import de 3,5 milions, i d’altra banda, la reforma i ampliació de l’IE Sant Esteve, que també es treu a concurs per  més de 4  milions d’euros.


Les obres de la piscina, segons va detallar la primer tinent d’Alcalde Yolanda Rivera, sortiran a concurs en dos lots:  “És un contracte obert amb un pressupost base d’1’8 milions per a  la construccio de l’edifici dels vestidors i serveis i un segon lot per fer la piscina i la zona de platges i instal·lacions d’1,7 milions”. També va informar Rivera que la licitació estableix 12 mesos de termini per fer els vestidors i 9 mesos per fer la piscina a comptar des de l’inici de les obres.


Per part de l’oposició, la portaveu d’ERC Dolors Ruiz va carregar contra el projecte i també contra la forma com s’ha desenvolupat: “Vostès volen fer un projecte només d’estiu i nosaltres apostàvem per un projecte esportiu estratègic”, va apuntar Ruiz, qui també va dir que l’equip de govern “ni tan sols s’ho ha volgut replantejar ni amb la sequera”. “Sentim que no podem fer nostra aquesta proposta”, va resumir per argumentar  el seu vot d’abstenció. En canvi, el portaveu de Junts, Joan Juni, va donar-hi suport explícit:  “Sempre hi hem estat d’acord, i el fet de pagar-ho amb els romanents, una vegada se’ns ha aclarit que es poden utilitzar, ens fa estar-hi d’acord”. Per tancar el debat l’alcalde Ignasi Giménez va fer memòria de com havia evolucionat el projecte: “És un dels projectes més demanats per la ciutadania, l’equipament esportiu que ens falta, però la Covid el va interrompre el mandat passat, que és quan es pretenia executar”. En aquest sentit va recordar que s’havien incorporat aportacions del grup d’ERC fetes per l’anterior portaveu, Rafa Homet, com l’ampliació tant de metres de vestidor com de la pròpia làmina d’aigua. Finalment, va posar en valor la “vessant social” que tindrà aquesta piscina, “que la ciutadania reclama des de fa molts i molts anys i que gràcies a la robustesa econòmica de l’Ajuntament ara podem afrontar”.


Menys debat va tenir la licitació de les obres del Sant Esteve: després del ple extraordinari que se li va dedicar a finals del juliol passat, ja s’havien posat les bases per actualitzar un projecte que ha viscut diverses vicissituds administratives i econòmiques. “Després de l’aprovació del projecte al ple anterior, ara arriba la licitació per 4 milions, IVA inclòs”, va informar el regidor d’Urbanisme Joan Creus, qui també va reiterar l’agraïment al departament d’Educació per mantenir-se al costat de l’Ajuntament durant tot aquest temps per fer realitat un projecte “llargament reivindicat per la comunitat educativa”. D’aquesta manera, l’Ajuntament avança el cost d’unes obres de les quals també se’n fa responsable tècnic i que posteriorment pagarà la Generalitat. De fet, la proposta es va aprovar per unanimitat.


La part deliberativa del ple va comptar amb 5 mocions presentades pels grups de l’oposició, quatre de les quals van ser aprovades. En primer lloc, la CUP va comptar amb unanimitat per a la seva moció per a l’establiment de clàusules lingüístiques per a les subvencions i els contractes públics. La seva portaveu, Marga Oncins, va detallar que s’havia pactat una esmena amb l’equip de govern per constituir una taula pel català per fer seguiment “de casos de discriminació lingüística i que pot ser el fonament per a la creació d’una futura regidoria” del català. Tots els grups van coincidir que el català no passa per un bon moment, sobretot l’ús entre els joves, i van acordar revertir aquesta tendència i fomentar la normalització del català.  Relacionada amb aquesta moció, el ple també va aprovar una proposta presentada per Junts de suport a la Declaració de Prada. Segons va detallar el regidor de Junts Lluís López,  la Declaració de Prada  va ser promoguda per un grup de personalitats rellevants del català que vol fer front “a la minorització de la llengua catalana”. 


També va ser aprovada la moció de Junts per implementar un Pla Director per la infraestructura verda del nucli urbà. L’objectiu de la proposta, segons va detallar el seu portaveu Joan Juni, és “millorar els entorns urbans i la qualitat de vida de la ciutadania gràcies a l’arbrat, que  aporta beneficis ambientals, paisatgístics, de salut i econòmics”. En aquest sentit, el regidor de Via Pública, Pepe Leiva, va dir que es demanaran recursos a la Diputació per tenir aquest pla que permeti “seguir avançant en propostes de plantació d’arbres a nous espais i renovació i plantació als escocells buits”.  Tot i el vot favorable, la regidora d’ERC Susan Galí va retreure l’equip de govern que ells ja havien presentat propostes similars des del 2018 amb el suport de tots els grups “però no es van dur a terme els acords”. També des d’Ara Toca, Miki Vilanova, va donar-hi suport compartint “la preocupació pel canvi climàtic i els beneficis que aporta l’arbrat per combatre’l”.


La moció d’ERC sobre la millora de la inclusivitat als parcs infantils també  va ser aprovada per unanimitat. La ponent de la moció d’ERC, la regidora Núria Ribell, va subratllar que existeix “una gran necesitat d’espais inclusius” i que a Castellar “no comptem amb cap parc veritablement inclusiu”. Tot i donar-hi suport, la regidora del govern de Diversistat Funcional, Anna Margalef, va matisar que cal “una visió més àmplia i un concepte de disseny universal” incorporant elements inclusius.


Finalment, la darrera moció d’ERC  per actualitzar el Pla d’Equipaments Esportius no va prosperar en tenir el vot negatiu de l’equip de govern. Txema Navarro (ERC) va argumentar que “per respondre les necessitats dels castellarencs calia definir els dèficits i un model de gestió a seguir” i, per tant, proposava que abans d’acabar el mandat l’Ajuntament “es dotés d’un nou pla d’equipaments esportius”. El regidor d’Esports, Nakor Bueno, molest per algunes crítiques d’ERC rebudes a les xarxes socials, va posar en valor tota la tasca en matèria d’equipaments feta per l’equip de govern, especialment les inversions fetes a l’Espai Tolrà, “més de 2 milions per a la pràctica esportiva”.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris