05   IMG 2042_1440x961
Una votació de la sessió plenària del mes de novembre ||J. Clapés
29/11/2023 Actualitat
El 25N pren el protagonisme del plenari municipal

El ple de novembre aprova per unanimitat una proposta de les Carnera vehiculada per la CUP per millorar i ampliar els serveis d’atenció a les dones amb un equipament més visible

La setmana en què es commemorava el 25N, la lluita contra la violència vers les dones també va acaparar el protagonisme del ple municipal de novembre, celebrat dimarts a Ca l’Alberola, gràcies a l’aprovació d’una moció promoguda per les Carnera i presentada per la CUP que va obtenir la unanimitat de tots els grups. El plenari, que per part de l’equip de govern va incloure bàsicament temes de funcionament intern com fer un increment del 0,5% del sou dels empleats públics, també va aprovar dues mocions d’ERC:  una per millorar l’accessibilitat als comerços i una altra per exigir a l’Estat que es faci efectiva la nova llei de l’habitatge.


El debat més viu es va produir amb la moció de les Carnera. “Ha costat, però ens hem posat d’acord”, va admetre la regidora de la CUP, Marga Oncins, ponent del text, qui va negociar la proposta fins última hora  amb l’equip de govern perquè la moció aconseguís el consens total. L’objectiu de la moció és “ampliar els serveis del SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones): i del SAI (Servei d’Atenció Integral LGTBI+)  com un equipament únic i ajustat a les necessitats de Castellar i amb un equip de treball interdisciplinari”, va detallar Oncins qui, en tot moment, va voler deixar clar que la moció “no és de la CUP, és de les Carnera”. La proposta, en paraules de la regidora de la CUP, vol “fer una volta més al cargol per aconseguir un equipament de transformació feminista més enllà de l’atenció ciutadana i el punt lila”. 


Per part de l’equip de govern, la regidora de Feminismes, Ángela Bailén, va voler recordar tota la tasca que s’ha fet en els darrers anys en la problemàtica de la violència contra les dones, amb un servei d’atenció que compta amb un espai físic a l’Espai Tolrà des del mandat passat i que està adaptat “a la realitat del nostre municipi”. Al mateix temps, també va dir que després d’haver llegit a l’inici del ple el manifest del 25N era una qüestió de coherència donar suport a la moció. La portaveu del principal grup de l’oposició, Dolors Ruiz, va subratllar que “cal avançar en un projecte feminista real si volem acabar amb les violències”. Per això, calen donar passos com “identificar clarament on es troba aquest equipament i què hi trobarà la ciutadania”. Finalment va recordar que el govern de la Generalitat acaba de presentar el primer Pla Nacional contra les violències masclistes i cal que Castellar ho aprofiti “per implementar-lo al nostre municipi”.  


En el torn de Junts, la seva regidora Olga Arpal va donar suport total a la proposta:  “Aquests acords aportaran un plus de qualitat al servei i un major acompanyament en tots els àmbits”, va dir. També ho va fer el regidor d’Ara Toca, Miki Vilanova, qui va posar en l’accent en la necessitat “de treballar més en el camp de la prevenció”.


Les negociacions prèvies  amb l’equipde govern -que té majoria absoluta- també van aplanar el camí a les mocions d’ERC ja que les dues van ser aprovades sense problemes. En primer lloc, el ple va acordar demanar al govern central que es faci efectiva la nova llei pel dret a l’habitatge per la contenció dels preus de lloguer, un fet que podria ajudar Castellar, municipi considerat zona tensionada. El regidor republicà Josep Maria Calaf va recordar que el mercat del lloguer a Castellar suposa un 13% davant del de compra, “molt per sota de la mitjana catalana”. Per això, la proposta d’ERC “insta al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a publicar de forma immediata la declaració de zones de mercat residencial tensionat publicada per la Generalitat de Catalunya, per fer efectiva la regulació de preus a la nostra ciutat”.  Per part de Junts, el seu portaveu Joan Juni va reiterar que “tenim un problema amb el preu de l’habitatge i amb el lloguer i, per tant, qualsevol iniciativa que ajudi a resoldre’l ens sembla favorable”. La majoria de grups s’hi van afegir a la proposta, a excepció de la CUP, que va optar per l’abstenció. En aquest sentit, Oncins va proposar a la resta de grups obrir un diàleg realista perquè es presentin al ple propostes “que s’ajustin a les competències efectives del ple”. 


La segona moció d’ERC sí va sumar el suport de tots els grups. La proposta planteja, segons va detallar Calaf, “elaborar una proposta d’actuació per a millorar l’accessibilitat dels comerços de Castellar per tal que les persones amb mobilitat reduïda hi puguin accedir de manera autònoma tal i com especifica la llei”. Es per això que establiran ajuts i bonificació per als locals comercials que facin actuacions per millorar l’accés als seus establiments.


Ja en l’espai de precs i preguntes, Miki Vilanova va exposar que cal una actuació a un dels murs de l’escola Mestre Pla, qüestió que, segons la portaveu del govern, Yolanda Rivera, ja s’estava treballant tècnicament per fer l’actuació sobre el mes de gener. La portaveu d’ERC, Dolors Ruiz, va  explicar que la regidora del seu grup Susan Galí no hi podia ser-hi al ple perquè acabava de ser mare tot just feia uns dies i va reclamar que es modifiqui el ROM per fer possible participar al ple a distància.


Un cop acabats els punts de l’ordre del dia del ple, es va donar la paraula a dos representants de l’associació de veïns El Balcó, Octavi Candela i Lander Zabala, els quals han anat intervenint al ple en els darrers mesos. Candela va parlar sobre qüestions financeres de l’Ajuntament i va demanar l’inventari de béns del 2021. Lander Zabala va fer dues intervencions: una per criticar la transparència en el funcionament del consistori i l’altra sobre el que considera incorrecte cobrament de les taxes de residus  i del preu públic de la franja de protecció a El Balcó. Segons va dir, no es pot cobrar per un servei que no es faci efectiu.   

 

DARRERA ACTUALITZACIÓ 14.45 H.

Comparteix
M'agrada
Comentaris