La pluja acumulada de l’any passat és de 755 litres, el doble que el 2023. L’hivern va ser el més càlid dels últims 30 anys
El 2025 ha començat amb una onada de fred, amb temperatures mínimes sota zero, de -1,5 graus segons l’estació meteorològica de Cal Botafoc. De moment, la primera quinzena ha portat un ambient assolellat, esquitxat per algun vespre passat per aigua. L’any passat, però, l’hivern va ser molt suau i la pluja va tornar a regar amb ganes Castellar després de tres anys de sequera.
Concretament, el 2024 la pluja acumulada ha estat de 755 litres. “És una quantitat superior a la mitjana de Castellar que se situa al voltant dels 650 litres”, explica Jordi Moré, meteoròleg de L’Actual. Així, 2024 trenca amb aquesta ratxa de dèficit de pluja i duplica la xifra d’aigua d’anys anteriors. El 2021 van caure 394 litres, el 2022 van ser 418 litres, i el 2023, 359. El 2023 va ser l’any més sec dels últims trenta anys segons les dades de l’estació meteorològica de Cal Botafoc. “Amb la pluja d’aquest any no se soluciona la situació de sequera, que no només ha afectat Castellar del Vallès sinó també una part de Catalunya”, subratlla. Tanmateix, Moré recorda que “hi ha altres factors en joc com els recursos hídrics. Però des del punt de vista meteorològic, hem recuperat els valors habituals de pluja, i fins i tot s’han superat”.
A hores d’ara, segons l’Agència Catalana de l’Aigua, els embassaments estan al 32,82%. Les reserves d’aigua s’han duplicat respecte del primer trimestre de l’any passat. Al març de 2024 els embassaments estaven només al 14,41%, amb menys de 100 hectòmetres cúbics, el que representava un mínim històric. És per això que la Generalitat va declarar l’emergència per sequera, especialment al sistema Ter-Llobregat, que abasteix Barcelona i l’Àrea Metropolitana, i també connecta amb Castellar, amb un total de 6 milions d’usuaris. El pla d’acció va implicar restriccions en l’ús de l’aigua i en el consum per part de la ciutadania i dels grans equipaments. Tot i que la situació ha millorat tímidament, la gestió de l’aigua per posar fre al malbaratament i promoure’n l’estalvi, és de vital importància. Cal destacar que a finals de 2024 l’aqüífer de Castellar del Vallès, que nodreix bona part de la xarxa d’aigües del municipi, es punxava a 60,52 metres de profunditat, una situació estable que es va perllongar durant l’últim trimestre de l’any.
D’altra banda, en referència a la taula d’estacions passades per aigua, Moré detalla que tant la tardor com la primavera han estat plujoses, com és habitual en el nostre clima, i l’hivern i l’estiu, secs. Els tres mesos més plujosos han estat març, abril i octubre, tots tres se situen per sobre dels 100 litres acumulats. “El mes més plujós ha estat octubre amb 129 litres, i el més sec, juliol, amb menys de 3 litres”, apunta. El dia més plujós de l’any va ser el 29 d’abril, amb 74,3 l/m2.
Tot i que el 2024 ha estat un any “lleugerament més plujós”, diu Moré, queda lluny dels registres de 2018, l’any amb més pluja acumulada a Castellar dels últims trenta anys, amb 1.1031 l/m2.
EL TERCER ANY MÉS CÀLID
El 2024 ha tornat a ser un any càlid amb una temperatura mitjana de 16,5 graus, més d’un punt per sobre que la mitjana històrica. “La temperatura mitjana de l’any ha estat clarament més alta que la mitjana, que és de 15,5 graus”, explica el meteoròleg. “És el tercer any més càlid des que tenim dades a Cal Botafoc. El més càlid va ser el 2022 amb 17,2 graus de mitjana anual, seguit de 2023, amb 16,9 graus”, detalla. Els tres anys més càlids dels últims trenta anys són els tres últims. “Són dades que encaixen amb el darrer informe de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) que diu que, en l’àmbit planetari, 2024 ha estat l’any més càlid des que es tenen registres”, contextualitza Moré.
Si parlem de l’evolució de les temperatures de l’any passat, l’anomalia de valors positius ha estat constant “amb temperatures més altes dels valors típics tots els mesos, menys al juny. Va ser un mes força fresc perquè va coincidir amb un període plujós”. Els mesos de maig, setembre i desembre les temperatures van ser normals, però els altres vuit mesos, les temperatures han estat per sobre. “L’hivern de 2024 ha estat el més càlid segons les dades de Cal Botafoc. Tant gener com febrer van registrar temperatures rècord, tant a les màximes com a les mínimes. Va ser un hivern que va passar desapercebut”, explica el meteoròleg.
La temperatura més alta de 2024 va ser 39,5 graus i es va registrar tant el 30 com el 31 de juliol. No és una xifra rècord. La temperatura màxima que s’ha registrat mai a Castellar és de 41 graus. En les últimes tres dècades la vila només ha sobrepassat els 40 graus tres vegades: el 4 de juliol del 1994, el 7 de juliol del 2015 i el 28 de juny del 2019. Per contra, la temperatura més baixa de l’any ha estat de 0 graus el dia 9 de gener. Aquesta dada tampoc és un rècord. La temperatura mínima registrada és de -5,5 graus el gener del 2005.