Els castellarencs Joan Vilardebò i Juan Carlos Blas, publiquen ‘Ebre Viu’ i ‘Tetrahelio’, respectivament
El castellarenc Joan Vilardebò, psicòleg i orientador infantil de Batxillerat, i amant dels viatges, publica i presenta per Sant Jordi el llibre de viatges Ebre viu. Rellegint Josep Maria Espinàs, de Tushita Edicions. La distribució de l’obra anirà a càrrec de la llibreria Altaïr i es podrà trobar a tot Catalunya. “El llibre rememora el viatge que va fer Espinàs quan publicava a la revista ‘Destino’, als anys 60”, explica Joan Vilardebò. Per tant, el volum neix com un “homenatge a Espinàs”. El periodista i escriptor va narrar el viatge que va fer, ja fa anys, a la zona de l’Ebre. Va llogar una bicicleta amb motor a França que es deia Velosolex “i va agafar un tren fins a Reinosa (Cantàbria), on va resseguir el riu Ebre el més a prop possible, des del naixement fins al Delta”.
Espinàs va publicar una sèrie d’articles que es van anar publicant a ‘Destino’. Vilardebò, aleshores, tenia 8 anys. Casualment, els textos van caure a les seves mans. “A l’escola estàvem treballant els rius i em va interessar llegir els articles d’Espinàs; vaig pensar que un dia faria aquell viatge”.
L’any 2012, aquest pensament s’ha fet realitat. Vilardebò ha recorregut, amb calma, els mateixos indrets que als anys 60 va recórrer Espinàs. “He aprofitat les vacances escolars de Nadal i vacances de Setmana Santa per fer-lo”. Ha visitat cinc zones diferents , s’anava movent per conèixer el país i les persones. “He fet un viatge més tranquil que el que va fer Espinàs, ja que ell és de l’ofici, és periodista i està molt entrenat”, diu Vilardebò, que ha optat per acostar-se als indrets amb més calma, asseure’s, mirar-s’ho, escriure-ho, retocar les notes, etc.
No ha inclòs material fotogràfic perquè creu que ni és bon fotògraf ni té les màquines adequades. “Amb un repte ja en tinc prou”. Sí que ha inclòs algunes entrevistes que va fer, “com per exemple, el primer senyor que va navegar l’Ebre de cap a cap, després d’una vida preparant-se, i que va realitzar quan tenia més de 60 anys”. Un cop escrit, va fer arribar el llibre a Josep Maria Espinàs, que va estar molt content i agraït amb l’escrit, “i va fer-me suggeriments que després vaig tenir en compte”.
Un dels objectius de l’obra és el d’eixamplar la mirada sobre l’Ebre. “Més enllà del Delta, és tot un món”, un indret amb paisatges molt diversos, des del quasi desèrtic Aragó fins a l’oasi al Delta.
De l’experiència, Vilardebò n’ha recollit noves amistats en la distància, ja que “quan vas sol és més fàcil parlar amb la gent que et trobes pel camí, és més fàcil que t’acullin”. Vilardebò ja prepara un nou llibre de viatges. En concret, un recorregut per l’antiga Via Augusta, que ressegueix tota la costa mediterrània des de Barcelona fins a Cadis. “Si tot va bé, el llibre es publicarà l’any que ve”.
El també castellarenc Juan Carlos Blas , psicòleg de formació i mestre de primària de professió, presenta el tercer llibre de la seva primera trilogia. Ja tenia al mercat Siempre lo supe i Estuve allí i ara presenta Tetrahelio, un mundo perfecto. Els tres volums estan publicats per Círculo Rojo. L’autor signarà llibres per Sant Jordi a la parada de La Centraleta. Dijous 26 d’abril, es farà la presentació del llibre a la biblioteca Antoni Tort a les 19:30 h.
Tetrahelio, un mundo perfecto comença, des del punt de vista argumental, abans que Siempre lo supe i acaba una mica abans de Estuve allí. Segons l’autor, “el protagonista de ‘Tetrahelio’ és diferent i, alhora, és el precursor de tota la història”. Per entendre la trilogia es necessita aquest tercer llibre, “de manera que el lector pugui tancar tota la història”.
La protagonista de les aventures de Blas és la Lucía, una nena que “anirà descobrint coses durant els dos llibres anteriors, però no sabrà el perquè fins aquest tercer llibre, ho entendrà tot”. La trilogia enganxa els lectors des de la primera pàgina.