- On es porta l'slow fast food?
Al llibre parlo de la relació entre l'alimentació i les emocions. No només ens alimenta allò que ens omple l'estómac. No és només què mengem sinó com ho mengem. Amb atipar-nos no hi ha prou. Per exemple, la sensació que tenim quan compartim un sopar amb la família i els amics no és la mateix que quan mengem sols i ràpidament.
- Però els aliments també són importants.
Cal posar l'èmfasi en el menjar natural, de proximitat i ecològic, perquè és el que realment ens nodreix. Hem de tornar a menjar de veritat. Això va lligat al respecte per la natura i al consum responsable. El llibre traspua força ecologia i respecte per un món més sostenible.
- Mengem malament?
Sí, mengem malament en general perquè ho tenim tot molt fàcil. Vas al supermercat i trobes de tot cuinat i precuinat. Això fa que, qui no ho té clar, no cuini. Sovint volem destinar el poc temps que tenim a fer altres activitats que són més interessants que cuinar. El fet és que tampoc cal dedicar molt temps a la cuina i aquest és el perquè del títol del llibre: slow fast food significa que pots menjar ràpid però amb productes de proximitat cuinats a casa.
- Què els recomanaries a les persones que els fa mandra fer-se la carmanyola?
Els diria que no cal cuinar cada dia. Pots cuinar tres dies a la setmana i congelar, tot i que no és l'opció ideal. Han tenir a la nevera sempre llegums, cereals integrals i verdures cuinades, i amb això ja poden fer diferents combinacions. Per exemple, amb una mica d'aigua pots elaborar una crema de verdures, l'arròs pot acompanyar qualsevol cosa, qui mengi proteïna animal pot afegir-la al plat... Amb aquestes tres coses tens molta versatilitat.
- Per a tu, les verdures són la base de la piràmide alimentària.
Sí, i a més cada vegada les noves piràmides les incorporen a la base, més que no pas els hidrats. Actualment mengem molta farina i poca verdura. És agradable menjar coses amb hidrats perquè generen addicció. És un peix que es mossega la cua.
- Hi ha molt de mite al voltant de l'alimentació vegana?
Els vegans han de filar més prims que els vegetarians perquè no prenen res que provingui dels animals. Si fas una dieta ovolactovegetariana que incorpora làctics i ous, no tindràs problemes amb la vitamina B-12 i tindràs una dieta equilibrada. Al llibre 'Slow fast food' parlo dels aliments que ens resten energia i incideixen negativament en les nostres emocions, i també hi ha un apartat de receptes senzilles i ràpides perquè no tinguem excusar per no menjar bé. La majoria de receptes són vegetarianes.